Vineri, 22 iulie, la ora 19.30, va avea loc cea de-a cincea discuție publică întitulată „Dreptul la Educație Sexuală: între Biserică și Stat”, organizată de către Grupul de Inițiative Feministe din Moldova, cu ajutorul fondației European Endowment for Democracy.
La eveniment sunt invitați reprezentanții organizațiilor UNFPA și Y-PEER din Moldova, care activează în domeniul educației sexuale. Invitata specială a evenimentului este Adriana Radu din România, care este autoarea video bloggului educațional SEX vs. BARZĂ
Accentul discuției va fi pus pe explicarea a ce presupune educația sexuală și de ce este important să avem acest drept respectat și realizat, dar și ce rol joacă cei doi actori majori, statul și biserica în exercitarea acestuia. Realitățile din jur ne conving tot mai mult de necesitatea de a avea educația sexuală instituționalizată în școlile din Moldova și România. Împreună cu invitații evenimentului vom afla cum e posibil de realizat acest lucru și care sunt provocările secolului XXI.
Seria de discuții publice realizate de către GIFM au scopul să ofere o platformă de expunere, direcționat în special spre grupurile de persoane care deseori se găsesc la marginea discursului public, precum și abordarea tematicelor tabu din societatea moldavă. Membrii GIFM-ului sunt încrezuți că crearea unui spațiu care nu judecă, nu întrerupe, nu opresează împărtășirea acestor istorii, care sunt diferite decît cele care ne sunt prezentate ca ’normă’, este primul pas spre o societate inclusivă unde fiecare traiește o viață demnă, indiferent de propriul sex, orientare sexuală, apartenentă etnică și lingvistică, abilitate fizică, etc.
Veronica Zubcu, una dintre participantele la evenimentul din iunie „Mame Singure în Moldova: stereotipuri și provocări”, descrie impresiile sale după eveniment: „Nu sunt o mamă singură, dar mama mea a fost și încă mai este. Cred că tema acestei discuții m-a făcut să mă gândesc pentru prima dată oare cum i-a fost mamei să crească singură două fiice. Mereu priveam lucrurile doar din perspectiva mea, luptam cu discriminarea la școală și făceam față unor situații neplăcute în care eram întrebată „da unde ți-i tata”? „da tata nu-ți trimite bani?” sau „a venit tata tău? da parcă tu nu ai tată”, etc…
Probabil că niciodată până acum nu m-am gândit cât de greu i-a fost mamei și cu câte greutăți s-a confruntat ea, la câte prejudecăți a făcut față. Probabil din cauza „părerilor” prezente în societate și a vorbelor din partea vecinilor, ea mult timp a fost singură. Acum că am început să văd lucrurile dintr-o altă perspectivă, tot nu îndrăznesc să o întreb. A trecut prea mult timp și multe au fost îndurate. Mă bucur că această discuție despre mamele singure și provocările cu care se confruntă în fiecare zi m-a făcut să văd lucrurile din perspectiva mamei mele. Măcar puțin. Înțeleg că aceste femei trebuie să poarte curajul în sân zi de zi, iar noi, restul lumii nu trebuie să privim această condiție drept o rușine sau o umilință, ci să acționăm și să dăm nu una, dar două mâini de ajutor.” a spus Veronica Zubcu.
Pentru a afla mai multe informații despre eveniment și despre noutățile acestuia aflați pe pagina Facebook a acestuia.