Turcia: Lovitura de stat pare să fi eșuat. 754 de militari rebeli au fost arestați

media-146861248127737200

Un total de 754 de militari au fost arestați în legătură cu puciul unui grup de soldați rebeli în Turcia ce părea să fi luat sfârșit sâmbătă dimineața, dar care s-a soldat cu moartea a cel puțin 60 de persoane, a anunțat sâmbătă agenția de presă progouvernamentală Anadolu citată de AFP, scrie AGERPRES.

Tentativa de lovitură de stat din Turcia pare să fi eşuat sâmbătă dimineaţă, în contextul în care mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a susţine Administraţia Recep Tayyip Erdogan, care pretinde că deţine controlul „în mare parte”.

Focuri de armă sporadice erau încă auzite dimineața devreme în mai multe cartiere ale capitalei după o noapte foarte confuză marcată de explozii provocate, potrivit mass-media, de bombardamente aeriene.

Președintele turc Tayyip Erdogan a sosit sâmbătă în zori la Istanbul şi a ameninţat că cei implicaţi în tentativa de lovitură de stat vor plăti „un preţ mare” pentru acest „act de trădare”. Președintele Erdogan a apărut în mijlocul mulțimii de susținători în afara aeroportului din Istanbul. El a declarat rămâne cu „poporul” său și nu se duce nicăieri, la câteva ore după ce un grup din armată a încercat să-l răstoarne, informează Reuters, AFP și Xinhua.

Prim-ministrul turc a denunțat vineri seară o „tentativă ilegală” a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul. Armata turcă a anunțat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea și menține drepturile omului.

Prim-ministrul turc Binali Yildirim a ordonat sâmbătă armatei să doboare avioanele și elicopterele aflate în mâinile militarilor puciști. Cinci generali și 29 de colonei au fost demiși din funcții la ordinul ministrul de interne, Efkan Ala, a precizat agenția de presă turcă. Un ofițer recent înlăturat ar fi principalul organizator al loviturii de stat. Azi dimineață, un de total de 754 de militari au fost arestați în legătură cu puciul unui grup de soldați rebeli.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine