Ședință de urgență la Guvern. Mesajul premierului Filip către moldovenii din Turcia

cms-image-000035082

Astăzi, la Guvern a fost convocată o ședință de urgență pe marginea întâmplărilor ce au avut loc vineri seara în Turcia, unde a fost intenționată o lovitură de stat în urma căreia cel puțin 60 de persoane au murit. Către dimineață, lovitura de stat părea să fi eșuat, 754 de militari rebeli fiind arestați. Guvernul de la Chișinău a ținut să discute problemele ce pot apărea ca urmare a acestui atentat și a venit cu un mesaj către moldovenii care sunt în Turcia sau care intenționează să plece acolo în perioada estivală.

„Este vară, este sezon de odihnă, și sunt foarte mulți cetățeni care intenționează să se deplaseze în zonă. A fost instituită o celulă de criză la nivelul Ministerului de Externe, iar acest lucru a fost făcut chiar astăzi noaptea. Există telefoanele și contactele ambasadei și consulatului din Turcia, unde toți pot telefona să se informeze despre situația actuală sau în legătură cu orice problemă. Mai mult decât atât, astăzi va fi publicat și un număr de telefon aici, la Chișinău, pentru toți cetățenii care intenționează să se deplaseze în Turcia în această perioadă, pentru a se informa care frontiere rămân deschise și care frontiere rămân închise, dar și despre orarul de zbor al avioanelor.

Am transmis și mesaje de condoleanțe poporului turc, am spus că autoritățile Republicii Moldova sunt alături de ei. Urmează să fim într-o legătură permanentă, pentru ca cetățenii să fie informați despre situația actuală. Venim cu un îndemn către cetățenii ce se află în zonele de odihnă ale Turciei, să nu părăsească teritoriul hotelului unde sunt cazați până ce situația nu se calmează complet”, a menționat premierul Pavel Filip după ședință.

Premierul a mai spus că o cifră aproximativă a moldovenilor aflați în Turcia ar fi 6.000.

Reamintim că, cetățenii Republicii Moldova aflați în Turcia pot apela, în caz de necesitate, la următoarele contacte:

Ambasada Republicii Moldova în Ankara
Tel: +90 312 4465527
Fax: +90 312 4465816

Consulatul General al Republicii Moldova la Istanbul
Tel: +90 5350254276
Tel.: +90 212 251 72 64
Fax: +90 212 251 72 84

Precizăm că, două zboruri către şi dinspre Istanbul au fost anulate din cauza evenimentelor politice din Turcia. Orarul celorlalte zboruri programate din Chişinău către Istanbul şi Antalya pentru sâmbătă, 16 iulie, deocamdată nu au suferit schimbări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine