(video) Unde-s tinerii: Ion Lăcătuș, despre cum e să fii student în patria acordeoniștilor

1

Ion Lăcătuș este originar din raionul Cimișlia. Este un tânăr muzician, deși muzica nu are vârstă, cum spune el. A absolvit Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Capitală, iar acum este student la Conservatorul din orașul Trossingen, Germania, la catedra de Acordeon Jazz.

Notele muzicale le-a învățat de la coardele unui acordeon, instrumentul care a fost întotdeauna în casa părintească. Astăzi este convins că oriunde l-ar purta, va avea cu el o bucată de patrie. A venit la Chișinău pentru a învăța muzică, a plecat în Germania pentru a învăța să cucerească prin muzică.

Asemenea unui lăutar profesionist, Ion poate cânta aproape orice, dar cel mai mult îi place jazz-ul. Consideră că anume acest gen de muzică este plin de provocări și îi permite să improvizeze. Orășelul unde studiază acum este o patrie a acordeoniștilor. Acolo este și o fabrică care produce aceste instrumente. Despre plecarea lui în Germania, Ion Lăcătuș povestește că totul s-a întâmplat cu ajutorul unor prieteni. L-au ajutat și rețelele de socializare, pentru că a luat legătura cu administrația conservatorului, anume pe Facebook, și s-a pomenit student.

Ce cred germanii despre muzica moldovenească și câte aventuri poți trăi când te pornești să cânți în stradă aflați într-un alt interviu din seria #Unde-s tinerii.

US_flag_48_stars.svgAcest articol este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorului și nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA. 

Taguri: #Unde-s tinerii
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine