Ministerul Sănătății își reconfirmă poziția: Nu va modifica legea antitutun

01_29_legefumat

Ministerul Sănătății va pune în aplicare un sistem de monitorizare şi supraveghere în domeniul controlului tutunului şi produselor conexe. Ieri, 13 iulie, Guvernul a aprobat trei regulamente sanitare în acest sens. Actele legislative vin să reducă consumul de tutun şi costurile medicale cauzate de bolile şi afecţiunile legate de tutun. În același timp, ministerul Sănătății și-a reconfirmat poziția privind legea antitutun, pe care nu planifică să o modifice.

Unul dintre regulamentele aprobate de Cabinetul de miniștri include lista substanţelor interzise pentru fabricarea produselor din tutun. Implementarea Regulamentului va facilita conformarea agenţilor economici la cerinţele Uniunii Europene în ceea ce privește plasarea pe piaţă a articolelor din tutun.

Un alt Regulament stabileşte reglementări sanitare privind notificarea şi raportarea informației despre produsele din tutun, autohtone sau importate, pentru plasare şi comercializare pe piața din Republica Moldova. Regulamentul sanitar includemodalitatea prin care producătorii şi importatorii  produselor de țigări trebuie să prezinteinformaţiiCentrului Naţional de Sănătate Publică, cu privire la ingredientele utilizate în procesul de fabricaţie a produselor din tutunși a produselor conexe, precum și nivelul emisiilor.

Din pachetul de legi privind controlul tutunului mai face parte Regulamentul sanitar privind comercializarea tutunului nefermentat și tutunului fermentat, produselor din tutun și produselor conexe. Acest document prevede interzicerea plasării pe piață a tutunului pentru uz oral, pentru mestecat și pentru uz nazal. Regulamentul restricționează accesul minorilor la produsele din tutun şi interzice expunerea vizibilă a produselor din tutun şi a produselor conexe în spaţiile comerciale accesibile publicului larg.

Astfel, va fi interzisă plasarea pe piață și comercializarea ţigaretelor care au nivelul emisiilor de gudron, nicotină și monoxid de carbon peste nivelul maxim admisibil. Interdicția se referă și la produsele din tutun pe ale căror pachete unitare lipsește marcarea privind trasabilitatea. De asemenea, potrivit regulamentului este interzisă comercializarea produselor conexe, inclusiv ţigarete electronice, flacoane de reumplere pentru ţigarete electronice și produse din plante pentru fumat, dacă nu sunt în conformitate cu art. 23 a Legii privind controlul tutunului.

Totodată, în legătură cu ultimele vehiculări cu privire la modificarea Legii nr. 278  privind controlul tutunului, Ministerul Sănătății îşi reconfirmă poziția și reiterează necesitatea respectării prevederilor intrate în vigoare, întrucât nu planifică să introducă modificări la acest act normativ de importanță majoră.

Menționăm că Republica Moldova se află printre ţările cu cel mai mare număr de fumători. Datele unui studiu realizat în 2012 denotă faptul că prevalenţa fumatului la bărbaţi este de 48,5% şi la femei de 8,2%. Și mai grav este că fumatul în rândul tinerilor devine din ce în ce mai pronunțat. Prevalenţa consumului de tutun la elevi de vârsta 13-15 ani este de cca. 10,4%.

Din numărul total de decese înregistrate în țară, circa 11-12% sunt provocate de bolile cauzate de consumul tutunului, precum diabetul, cirozele, cancerul hepatic, bolile cardiovasculare, cele respiratorii obstructive cronice, ș.a. Cheltuielile anuale pentru bolile legate de sănătate cauzate de consumul de produse din tutun este estimat la peste 880 milioane lei în 2013.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine