Lista produselor social importante în Moldova. Cum se formează prețurile pentru acestea

lapte1
Foto:www.noi.md

Lista produselor social importante, prețurile cărora sunt reglementate de către Guvern, a fost redusă. De aceea, este important să cunoașteți care sunt acestea și ce prevede noul Regulament de formare a preţurilor de comercializare a produselor social importante, adoptat de Executiv, la sfârșitul lunii iunie.

Din cauza imposibilității verificării corectitudinii aplicării adaosului comercial la vânzarea unor produse, din lista produselor sociale importante au fost excluse carnea, produsele din carne și zahărul. De asemenea, lipsesc și produsele nealimentare, cum ar fi caietele sau cimentul, scrie BIZLAW.MD.

Astfel, noua listă include doar 13 categorii de produse:

#1. pâine de până la 600 grame (doar pâinea neambalată şi nefeliată, la fabricarea căreia se utilizează făină de grâu de calitatea I şi II, apă, sare alimentară, drojdie de panificație și aditivi pentru prevenirea bolii mesentericus);
#2. colaci de până la 300 grame (doar colaci neambalați, la fabricarea cărora se utilizează făină de grâu, apă, sare alimentară, drojdie de panificaţie şi aditivi pentru prevenirea bolii mesentericus);
#3. lapte de consum de vaci cu un conţinut de grăsimi de până la 2,5% inclusiv (cu excepţia laptelui ultrapasteurizat);
#4. chefir cu un conţinut de grăsimi de până la 1,0% inclusiv;
#5. brânză de vaci proaspătă cu un conţinut de grăsimi de până la 5% inclusiv, fără adaosuri;
#6. smântână din lapte de vaci cu un conţinut de grăsimi de până la 10% inclusiv;
#7. unt din lapte de vaci cu un conţinut de grăsimi de până la 79,0% inclusiv;
#8. ulei de floarea-soarelui, cu excepţia uleiului dezodorizat;
#9. făină de grâu, cu excepţia făinii din grâu durum;
#10. orez, cu excepţia orezului de specialitate;
#11. hrişcă;
#12. crupe, inclusiv griş şi fulgi de ovăz;
#13. preparate pentru sugari şi preparate pentru copiii de vârstă mică (produse definite conform Hotărârii Guvernului nr. 338 din 11 mai 2011 „Pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind formulele de început şi formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari şi copii mici”).

Prețurile de comercializare pe piaţa internă a acestor produse se calculează astfel:
#. produsele social importante se comercializează la preţuri de achiziţie/preţuri de livrare cu aplicarea adaosului comercial ce nu depăşeşte 20%, cu excepţia pâinii şi a colacilor, pentru care adaosul comercial aplicat nu va depăşi 10%;
#. produsele social importante, atât din import, cât şi autohtone, care au fost supuse procesării în unităţile comerciale, se comercializează cu aplicarea adaosului comercial ce nu depăşeşte 40% cumulativ de la preţul de achiziţie/preţul de livrare.

În toate cazurile de comercializare a produselor cu aplicarea adaosului comercial limitat, indiferent de numărul de unităţi comerciale, mărimea adaosului comercial cumulativ nu trebuie să depăşească nivelul-limită stabilit de la preţul de achiziţie/preţul de livrare. Mai mult, persoanele juridice şi fizice care practică activitate de întreprinzător sunt obligate să indice în documentele primare cu regim special (facturi/facturi fiscale) preţul de achiziţie/preţul de livrare şi mărimea adaosului comercial cumulativ aplicat.

De reținut, în cazul în care persoanele fizice şi juridice vor încălca modul de formare a preţurilor stabilit de Guvern pentru produsele social importante, vor fi trase la răspundere contravenţională, civilă sau penală conform legislaţiei în vigoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine