(video) Caz ieșit din comun în Chișinău. O tânără de 18 ani și-a aruncat nou născutul într-un tomberon

Рисунок1-700×352
Foto:Poliția Capitalei

Un nou-născut a fost depistat în după-amiaza de duminică, 10 iulie, într-o pungă aruncată într-un tomberon din sectorul Buiucani al Capitalei. Copilul a fost transportat de urgenţă la spital şi, potrivit medicilor, este în stare gravă.

Ofiţerul de presă al Spitalului clinic municipal nr.1, Cristina Ipati, a declarat pentru IPN că fetiţa a suferit hipotermie, fiindu-i afectat sistemul cardio-respirator. Copilul a avut de suferit şi pentru că nu a fost separat imediat de placentă. Cristina Ipati, care este şi medic-ginecolog, a menţionat că fetiţa a fost născută la termen şi are o greutate de peste 3 kilograme. Se presupune că a fost abandonată imediat după ce a fost născută la domiciliu.

Între timp, a fost identificată mama. Aceasta este internată în secţia lăuzie şi este păzită de poliţişti. Tânăra de 18 ani, care s-a dovedit a fi originară dintr-o localitate din raionul Floreşti, a declarat că sarcina nu a fost planificată şi nici dorită. Ea nu a vrut să-şi vadă copilul.

În urma primelor audieri, ea a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale, iar poliţiştii au iniţiat un proces penal sub aspectul art.163 „Lăsarea în primejdie cu bună ştiinţă”.

Totodată, poliţiştii au constatat că, tânăra ar fi născut singură în condiţii casnice, într-un apartament pe care îl închiria în sectorul Buiucani. Potrivit acesteia, copilul l-ar fi aruncat la gunoi pentru că ar fi fost născut mort. În aceasta ordine de idei, poliţia va sesiza autorităţile publice locale din raionul de origine, având în vedere că ar fi rămas gravidă la vârsta de 17 ani. De asemenea, ea a declarat polițiștilor că tatăl biologic al copilului se află peste hotarele ţării și nu ar fi cunoscut despre sarcina ei.

În prezent sunt acumulate toate probele necesare în vederea stabilirii circumstanțelor, precum şi au fost sesizate organele de resort de asistență socială din Capitală. Conform prevederilor legislaţiei penale în vigoare, tânăra riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de până la 4.000 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la doi ani.

Cazul este investigat de Inspectoratul de Poliţie şi Procuratura sectorului Buiucani.

Acum trei ani, în cadrul Institutului Mamei şi Copilului a fost amenajat un babybox, pentru abandonarea copiilor nedoriţi, însă din cauza că nu a fost aprobat cadrul legislativ necesar în acest sens, serviciul nu poate fi implementat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine