(foto) Hore moldovenești, camping și programare. Studenți internaționali învață să creeze jocuri la Chișinău

DinuBubulici photo-1261

O horă internațională a studenților IT-iști din 12 țări ale lumii s-a încins joi seara la cantina Universității Tehnice din Moldova. Tinerii au dansat, s-au distrat, încântați fiind de experiențele trăite în Moldova în primele zile de participare la cursul academic de vară organizat de BEST Chișinău – The CODEfather. 

Este a 8-a vară când BEST Chișinău organizează un curs academic de vară pentru studenții din universitățile europene. Tema celui de anul acesta este dezvoltarea jocurilor și este organizat în perioada 5–14 iulie. După cursurile intensive de dimineață, în fiecare seară participanții au parte de evenimente culturale deosebite, care îi ajută să cunoască mai bine cultura moldovenească. Noi i-am surprins la o petrecere în stil moldovenesc, la care a fost improvizată o nuntă tipic moldovenească cu tot alaiul de tradiții. Printre chiote și dansuri, ei ne-au împărtășit și primele impresii despre curs.

6

 

Ana-Maria Brînza, echipa de organizare BEST Chișinău: Avem 18 participanți și 2 coordonatori  din 12 țări ale lumii, printre care Polonia, Spania, Grecia, Belgia, Olanda, Canada. Au fost selectați doar studenți de la IT, întrucât au nevoie de ceva cunoștințe de bază în acest domeniu pentru a putea face față cerințelor cursului. În prima parte  a zilei ei participă la cursurile oferite de către doi specialiști în domeniu pe tema programării și designului unui joc, iar până la sfârșit fiecare participant va trebuie să creeze propria versiune a acestui joc. Seara sunt organizate diverse evenimente culturale. Spre exemplu, la Moldavian Night am încercat să le arătăm tradițiile moldovenești. Am dansat, le-am arătat portul național, bucatele tradiționale.

Cursul propriu-zis include sesiuni informative legate de bazele dezvoltării jocurilor, design-ul și etapele creării acestora, au loc sesiuni practice în timpul cărora studenții își testează cunoștințele teoretice. În acest fel organizatorii își propun să învețe pe studenți cum este proiectat și creat un joc de calculator sau smartphone.

5

 

Tijts, studentă la Design Industrial în Olanda: Nu sunt parte din BEST, dar auzind de cursurile de vară m-am înregistrat. Mă uitam printre cursurile disponibile și chiar mi-a plăcut tema cursului, de a dezvolta un joc. Îmi place mult ce se întâmplă aici, dar cred că va fi greu tot ce va trebuie să facem la curs.

 

 

4

 

Peter, student la IT în Polonia: Plănuiam să merg undeva peste hotare în această vară pentru un curs BEST. Cred că Moldova a fost cea mai bună alegere. Am vrut să aleg o țară din Est. Este foarte interesant faptul că între cele două țări sunt atât de multe diferențe, în ciuda faptului că avem și o istorie comună. Cu toate acestea, nu mă simt ca fiind într-o țară străină, dar mă simt de parcă aș fi intrat la un vecin în casă. Am sentimentul că tot ce se află în jur are cumva un farmec aparte. E foarte bine, vremea e bună, oamenii sunt foarte buni, cursul e bun. Încă nu am lucrat niciodată în echipă, iar acest curs este ocazia ideală să fac asta.

DinuBubulici photo-1174

 

Untitled-1

 

Taylor, student la Inginerie Software în Canada: Am văzut că erau oferte de cursuri în ingineria computațională și am candidat pentru mai multe. La acesta am fost acceptat. Apoi am făcut o mică cercetare despre Moldova, și am aflat că este de trei ori mai mică ca populație decât locul de unde eu vin. Așa că am decis că anume aici trebuie să vin. Prima impresie? Este mai bine decât mă așteptam. Este un loc foarte plăcut.

 

 

3Sara, studentă la Telecomunicații în Spania: Am ales să vin aici pentru că mi-a plăcut foarte mult tema propusă. De asta cred că e foarte important să alegi tema înaintea locului, pentru că despre țările mai mici pot exista multe stereotipuri, dar nu cred că e corect pentru că noi de abia am venit aici și deja ne simțim atât de bine. La curs facem un joc foarte interesant. Nu am mai făcut asta până acum.

 

2

 

Vojta, coordonator BEST, student la Informatică în Cehia: Am fost și eu participat anul trecut la un curs în Muntenegru. Cursul era bazat pe programare și a fost foarte bun. Am căpătat experiență și am dezvoltat o aplicație Android. În general, aceste cursuri sunt foarte utile pentru studenți. Ei pot câștiga astfel, educație complementară pe care de obicei nu o pot obține la universitate.  În același timp este și un program social minunat. Studenții participanți sunt de asemenea introduși cât mai mult în cultura locală a țării gazde, întrucât unul din scopurile cursurilor este promovarea diversității.

 

Cursul durează până pe 14 iulie, data când participanții vor obține certificate de participare și credite ECTS—European Credit Transfer and Accumulation System. Pentru weekend studenții vor pleca în camping la Orheiul Vechi. Evenimentul este susținut de către Universitatea Tehnică a Moldovei, Ministerul Tineretului și Sportului, Regia Transportului Electric Chișinău, pensiunea „Vila roz” și The Box.

La cursurile precedente au fost abordate diverse teme, începând cu managementul în IT și terminând cu procesul de producție a vinului.

DinuBubulici photo-1266

DinuBubulici photo-1255

DinuBubulici photo-1246

DinuBubulici photo-1245

DinuBubulici photo-1221

DinuBubulici photo-1191

DinuBubulici photo-1185

DinuBubulici photo-1168

DinuBubulici photo-1164

DinuBubulici photo-1157

DinuBubulici photo-1154

DinuBubulici photo-1149

DinuBubulici photo-1135

DinuBubulici photo-1132

DinuBubulici photo-1131

DinuBubulici photo-1129

DinuBubulici photo-1127

DinuBubulici photo-1116

DinuBubulici photo-1115

DinuBubulici photo-1106

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine