ADMITERE 2016 USMF: Tot ce trebuie să știi dacă visezi să devii medic sau farmacist

Ion CHirilenco_l

În perioada 25 iulie – 1 august curent, doritorii de a deveni medici și farmaciști se pot înscrie la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Încă nu a fost publicat numărul de locuri pentru studii universitare, dar iată ce trebuie să știi despre Admiterea la USMF:

Universitatea, care are o istorie de 70 de ani, este singura instituție care instruiește medici și farmaciști în Republica Moldova. Fiind una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din țară, Universitatea este recunoscută și peste hotare.

Procesul de instruire se desfășoară în 4 limbi: română, engleză, rusă și franceză, și este asigurat de peste 1000 de cadre profesoral-didactice și științifice (academicieni, doctori habilitați și doctori în științe), în cadrul următoarelor facultăți:

# Medicină, la specialitățile:
– Medicină generală (6 ani);
– Sănătate publică (6 ani).
# Stomatologie (5 ani);
# Farmacie (5 ani);
# Rezidențiat și Secundariat Clinic (2-5 ani).

Planul de înmatriculare, locuri cu finanțare bugetară, 2016:

# Facultatea Medicină – 380 locuri (25 locuri Raioane de Est)
# Facultatea Stomatologie – 10 locuri (3 locuri Raioane de Est)
# Facultatea Farmacie – 10 locuri (3 locuri Raioane de Est)
# Facultatea Sănătate Publică – 45 locuri (3 locuri Raioane de Est)

Planul de înmatriculare, locuri în bază de contract, 2016:

# Facultatea Medicină – 75 locuri
# Facultatea Farmacie – 90 locuri
# Facultatea Stomatologie – 85 locuri

Pentru candidaţii la admitere, absolvenţi ai instituţiilor preuniversitare din Raioanele de Est şi mun. Bender sunt rezervate 34 de locuri cu finanţare bugetară, inclusiv:

# Medicină– 25 locuri;
# Stomatologie – 3 locuri;
# Sănătate Publică – 3 locuri;
# Farmacie – 3 locuri.

 

DSC_4687

Actualmente, la USMF „Nicolae Testemițanu” învață cca 6000 de studenţi și 1700 de rezidenţi, cetățeni ai Republicii Moldova şi din alte 32 de ţări ale lumii.

Universitatea pune la dispoziția studenților: aule și săli de studiu bine amenajate, dotate cu echipamente tehnice performante; laboratoare cu utilaj modern de cercetare; locuri de trai în cămine; cantine, complexuri sportive, zone gratuite Wi-Fi ș.a.

Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al USMF „Nicolae Testemițanu” implementează metode moderne de formare a specialiștilor în conformitate cu standardele internaționale. Aici, începând cu anul II de studii, studenții obțin competenţe de comunicare cu pacienții şi își formează abilități medicale corecte cu ajutorul unor simulatoare de fidelitate înaltă.

Activitatea practică a mediciniștilor se desfășoară în 86 de clinici universitare, amplasate în instituțiile medicale republicane și municipale. De asemenea, tinerii sunt instruiți în: Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară, Clinica Universitară Stomatologică, Centrul Stomatologic Universitar, Centrul Farmaceutic Universitar, Centrul Științific de Cultivare a Plantelor Medicinale ș.a. Totodată, studenții au posibilitatea să efectueze stagii în universități și clinici medicale de peste hotare în cadrul a diverse programe internaționale de mobilitate academică.

dsc_7888

E bine să știi!

Locurile cu finanţare bugetară sînt garantate studenţilor anului I, declaraţi admişi la studii superioare cu finanţare bugetară, pe parcursul primului an de studii, fiind interzisă orice intervenţie care are drept scop redirecţionarea locurilor respective către alţi studenţi, inclusiv de la alte specialităţi.

Locurile pentru studii cu finanțare bugetară se scot la concurs anual, după finalizarea anului de studii în curs, inclusiv a sesiunii ordinare de vară și realizarea integrală a planului de învățămînt pentru anul respectiv.

La locurile pentru studii cu finanţare bugetară pot pretinde studenţii de la ciclul I – studii superioare de licenţă, studii superioare integrate, din învăţămîntul medical şi farmaceutic, admişi la studii la locurile cu finanţare bugetară, precum şi studenţii admişi la studii în bază de contract, încheiat între instituţiile de învăţămînt superior şi persoanele fizice, cu achitarea taxei pentru studii.

12308788_1022930084426078_2366667272740861675_n

Termene de depunere a actelor

Depunerea cererilor de participare la concurs: 25 iulie – 01 august 2016
Anunţarea rezultatelor preliminare: până la 04 august 2016
Depunerea actelor în original: până la 08 august 2016
Anunţarea rezultatelor finale: până la 11 august 2016

Ziua depunerii actelor nu influenţează concursul de admitere şi înmatricularea.

Taxa de înscriere la concursul de admitere 2016 este stabilită în mărime de 50lei.

Sunt scutite de plata taxei de înscriere la concurs următoarele categorii de candidaţi:

  • copiii orfani sau aflaţi sub tutelă;
  • copiii din familiile cu 3 şi mai mulţi copii, aflaţi la întreţinere;
  • copiii cu grad de dizabilitate;

la prezentarea certificatelor corespunzătoare

12219512_1014663131919440_7695105144711527240_n

Pentru participare la concursul de admitere candidaţii vor completa o cerere de înscriere la concurs la care se vor anexa:

# actul de studii, în original cu anexa respectivă şi copia acestora;
# certificatul medical-tip (nr.086/e), eliberat în anul admiterii. Investigaţie suplimentară – MRS.
# 6 fotografii 3 x 4 cm;
# buletinul de identitate (paşaportul), în original şi 3 copii;
# livretul militar sau adeverinţa de recrut (pentru persoanele supuse militar).
# diplomele de gradul I-III, obţinute de către candidaţi la concursurile şcolare republicane şi internaţionale pe disciplinele următoare: biologie, chimie, fizică, limba română, limba modernă, precum şi diplomele ce atestă participarea la diferite concursuri (olimpiade), expoziţii etc. organizate de Ministerul Educaţiei sau de Ministerul Sănătăţii;
# adeverinţa eliberată de organul teritorial de tutelă şi curatelă pentru copiii orfani şi copiii rămaşi fără îngrijirea părinţilor, cu statut de copil orfan;
# certificatele medicale corespunzătoare care indică gradul de dizabilitate al candidatului sau al părinţilor acestuia;
# certificatul care confirmă că unul din părinţii candidatului a participat la acţiunile militare pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, în războiul din Afganistan sau la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, eliberate de organele abilitate; adeverinţa care confirmă participarea candidatului la operaţiunile militare postconflict cu caracter umanitar în Irak;
# certificatul despre componenţa familiei şi copiile certificatelor de naştere ale fraţilor/surorilor (pentru candidaţii din familiile cu patru şi mai mulţi copii, aflaţi la întreţinere);
# confirmarea apartenenţei la familii de romi;
# extrasul din carnetul de muncă (pentru persoanele angajate în câmpul muncii);
# certificatul de studii cu notele examenelor de bacalaureat şi situaţia şcolară pe anii de studii pentru absolvenţii liceelor din România, promoţia anului admiterii, urmând ca diploma de bacalaureat să fie prezentată ulterior;
# copia certificatului de naştere al unuia din părinţi, pentru cetăţenii statelor membre ale C.S.I. şi ai ţărilor baltice de naţionalitate moldoveni (români);
# candidaţii, deţinători ai diplomelor de studii superioare universitare, diplomelor de licenţă, vor prezenta adeverinţa privind forma de finanţare a studiilor – bugetară sau cu plata taxei de studii, pentru toată perioada de studii, cu descifrare pentru
fiecare an.

În cazul în care candidatul la studii intenţionează să participe la concursul de admitere doar în Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, acesta poate anexa la cererea de înscriere documentele în original.

Candidații au dreptul să se înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe specialități din diverse domenii de formare profesională, la una sau mai multe instituții de învăţământ superior, dar vor fi înmatriculați la o singură specialitate în cadrul unei singure instituții de învăţământ superior, din cele pentru care au optat. În cererea de înscriere la concurs candidaţii vor menţiona facultăţile în ordinea preferinţei, tipul studiilor (cu finanţare de la buget sau cu taxă), limba de instruire după înmatriculare. Candidații pot opta, după înmatriculare, pentru o altă limbă de instruire decât cea din instituția preuniversitară pe care au absolvit-o.

13423805_1146406088745143_1196340733447266355_n

Concursul de admitere 2016 pentru deţinătorii diplomei de bacalaureat se va efectua în baza următoarei formule:

MC = 0,3MEA + 0,25MD1 + 0,25MD2 + 0,2MD3, unde:

MC – media de concurs calculată ca medie ponderată;
MEA – media examenelor de absolvire;
MDi – nota medie la disciplina „i” de concurs din anexa la diploma de BAC

usmf

* Se vor lua în calcul notele din anexa la diploma de BAC

Pentru candidaţii, care nu au studiat în instituţia de învăţământ preuniversitar limba şi literatura română, se va lua în calcul nota la limba de instruire, cu aplicarea coeficientului respectiv. Disciplinele de concurs şi coeficienţii lor de importanţă sunt identice la toate facultăţile.

***

Concursul de admitere 2016 pentru deţinătorii diplomei de studii medii de specialitate (colegiu) de medicină şi a diplomei de studii superioare universitare/licenţă de medicină se va efectua în baza următoarei formule:

MC = 0,2MEA + 0,8MAS, unde:

MC – media de concurs calculată ca medie ponderată;
MEA – media examenelor de absolvire;
MAS – media ani de studii.

Formula de calcul este identică la toate facultăţile.

Absolvenții colegiilor, care nu dețin diplomă de bacalaureat, vor fi obligați să susțină examenele de bacalaureat cu obținerea diplomei pînă la finisarea studiilor în facultate. În caz contrar, ei nu vor putea primi diploma de studii superioare.

dsc_4762

Dacă mai mulţi candidaţi înregistrează aceleaşi medii de concurs, înmatricularea se va face acordându-se prioritate:

a) deţinătorilor premiilor de gradul I – III la olimpiadele republicane, la disciplinele şcolare incluse în planul de învăţământ din anul admiterii, care nu corespund profilului studiat în Universitate;
b) candidaţilor vizaţi la pct.10 al Regulamentului;
c) candidaţilor absolvenţi ai profilului real;
d) nota medie mai mare la disciplinele de profil – biologie, chimie – din anexa diplomei de bacalaureat/atestat;
e) nota medie generală mai mare pentru clasele X-XII / nota medie atestat;
f) nota medie mai mare la examenele de bacalaureat;
g) candidaţilor, participanţi la olimpiade, concursuri, expoziţii, conferinţe naţionale şi internaţionale;
h) deţinătorilor premiilor de gradul I – III la olimpiadele raionale şi şcolare la disciplinele şcolare incluse în planul de învăţământ din anul admiterii;
i) candidaţilor cu media generală pe anii de studii mai mare – pentru deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate (colegiu) de profil;
j) candidaţilor cu media generală diplomă mai mare – pentru deţinătorii diplomelor de studii medii de specialitate (colegiu) de profil;
k) persoanelor angajate în câmpul muncii;
l) candidaţilor, care au obţinut performanţe sportive la nivel internaţional şi naţional;
m)persoanelor care practică activităţi de voluntariat în conformitate cu Legea nr.121 din 18 iunie 2010.

Progamul de lucru al Comisie de admitere:

Luni – Vineri ora 9.00 – 17.00
pauza – 13.00 – 14.00
Telefoane de contact: 022 24–23–91 / 022 20–51–53

Taguri: #ADMITERE 2016
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine