Mihai Melnic are 23 de ani și este din Tiraspol. În Chișinău a venit acum șase luni. Când era elev la școală a descoperit muzica. Știe să mânuiască două instrumente: pianul și flautul. Se creează senzația că Mihai este muzician și povestea lui este despre muzică, în realitate însă Mihai este specialist în IT, iar istoria lui este despre venirea lui la YOPESO.
Ar fi făcut muzică adevărată, dar după ce a făcut cunoștință cu calculatorul, a vrut să facă magie. Explică acest lucru prin faptul că are un tip de gândire matematic și prin oportunitatea pe care i-o oferă calculatorul de a crea. „Atunci când creezi aplicații și când știi că sunt folosite de oameni, ai un sentiment că ești util și important pentru societate”, spune Mihai.
Totul a început de la lecțiile de informatică
Cariera lui în IT a început la lecțiile de informatică. Acolo când a învățat primul limbaj al calculatorului, „BASIC”, când a încercat să deseneze acele prime cruciulițe și figuri geometrice. Pe atunci nu avea calculator acasă, deci aceste lecții erau așteptate cu mare nerăbdare. Tema pentru acasă era îndeplinită de către tânăr cu mult entuziasm. „Țin minte că prima sarcină în programare a fost să realizăm un desen. Am scris acel program minuțios. Apoi l-a verificat profesorul, a corectat câteva lucruri și apoi eu am introdus programul în calculator. Imediat în fața mea s-a înălțat o casă. Eram atât de fericit, nu am să uit acel desen niciodată”, spune Mihai.
Despre IT-ul din zilele noastre, cu siguranță, are convingerea că nu mai este despre „cruciulițe” sau alte desene inocente, astăzi este un domeniu prestigios și promițător: „În IT, poți activa în domeniul web, design 3D, poți crea aplicații mobile etc.”, a spus Mihai. El crede că pentru a lucra în IT trebuie să fii în primul rând creativ. Trebuie să fii talentat, tot așa cum sunt muzicienii atunci când fac muzică sau pictorii atunci când pictează. „E aceeași stare, e o stare de creație.”
YOPESO – echipă profesionistă care-și îndeplinește munca cu pasiune
Până a veni la YOPESO era un freelancer care nu avea proiecte serioase. Echipa alături de care activa permanent avea probleme de organizare. „Niciodată nu reușeam să realizăm ceva la termenii stabiliți de client.” Când a venit în organizație, și-a dat seama ce înseamnă organizare și muncă în echipă. „Am văzut că un proiect devine de succes atunci când fiecare membru își îndeplinește responsabilitățile.”
Mihai a avut mai multe încercări de a crea ceva serios. A încercat să facă o aplicație pe Android, nu una de nivel profesional, ci una simplă. „Am făcut o aplicație prin care se fotografiază și se colorează imaginea ta în felul în care ți-o dorești. Ea le-a plăcut mult și copiilor.” Cu toate acestea, a observat că nu toți înțelegeau cum se utilizează. Mai târziu a ales să se specializeze anume pe Android, deoarece nu cunoștea deloc acest domeniu și a dorit să-l cunoască din temei.
Are o simpatie aparte pentru YOPESO, iar despre evenimentele pe care organizația le face spune: „Nu știu dacă mai poți dobândi în altă parte un astfel de schimb de experiențe”. Pe lângă acest lucru, la YOPESO a întâlnit oameni diferiți, pasionați de ceea ce fac și foarte calificați.
Despre cum este să lucrezi cu copiii și biscuiții de la CoderDojo
Pentru Mihai, lucrul cu copiii e foarte interesant. Alături de ei își amintește de școală, atunci când învăța și el ce magie poate face un calculator. Atunci să fi fost cineva care să-i fie alături în acest proces, învățarea lui era să fie mult mai ușoară și plăcută. „Încerc să fiu pentru acești copii acea luminiță care să le explice lucruri necunoscute pentru ei. Eu vin la lecții nu pentru a le arăta ceea ce pot eu, dar pentru a-i face să simtă că ei pot fi capabili de multe lucruri”, menționează tânărul. Acestei generații de copii îi este mult mai ușor să învețe limbajul IT, decât i-a fost generației lui Mihai. Calculatorul se regăsește aproape în fiecare casă. De asemenea, învățarea este ușurată de acele milioane de filmulețe de pe YouTube în toate limbile posibile, despre cum ai putea să faci un lucru sau altul.
CoderDojo pentru el este o modalitate de a se relaxa. „Am hotărât să vin aici pentru a schimba atmosfera și am vrut să fac ceva folositor. Fiind alături de copii, mă relaxez. Pe lângă toată această satisfacție, aici mai avem și biscuiți gratuiți”, spune Mihai.
Copiii au de la 8 până la 16 ani. Ei sunt disciplinați și nu se antrenează doar când vin la ore, dar și acasă. „Ei sunt favorizați de soartă că trăiesc în perioada în care există internetul și în care poți să înveți aproape orice cu ajutorul lui”, spune IT-ist-ul. Lecțiile de informatică pe care le regăsesc copiii la YOPESO sunt distractive. Aici învățăceii nu doar se distrează cu ajutorul jocurilor inteligente, dar le și creează. Au început cu jocuri simple, inițial au făcut fotografii vecinilor lor și imaginile le-au colorat cum știu ei mai bine. Acum sunt la o altă etapă, toți sunt preocupați de curse. Acest joc nu va fi o simplă interacțiune dintre om și telefon, dar va fi unul competitiv, în care vei putea conecta un telefon către altul, în care cel mai jun jucător va fi, totuși, cel mai rapid.
Despre actul de creație în IT: „A crea o aplicație este ca și cum ai scrie niște versuri”
Actul de creație în IT nu necesită o facultate în spate. Această convingere a lui Mihai este valabilă și pentru celelalte domenii. A face o aplicație este ca și cum ai scrie niște versuri sau o compunere. „ Ai luat niște lexeme și formezi din ele expresii de cuvinte, care au un anumit sens și care creează o anumită logică. Dacă creezi codurile lingvistice corecte, atunci aplicația ta va funcționa.”
Oameni care au creat în acest domeniu sunt Bill Gates sau Steave Jobs. Tânărul crede că aceste personalități au făcut revoluție în acest domeniu: „Nu poți să nu admiri asemenea oameni”.
Succesul în IT poate fi obținut prin diferite metode. „Sunt specialiști în IT care scriu foarte bine coduri, sunt specialiști care au idei bune, dar fac greșeli multe în scriere. Pentru a avea succes, trebuie să creezi o echipă din ei, lucru pe care îl facem aici, la YOPESO.”
Mihai crede că un specialist în IT simte că a atins succesul atunci când doarme puțin. Somnul nu vine, pentru că el permanent se gândește la produsul său, el permanent caută posibilități să-l îmbunătățească. Mihai doarme rău, deci deducem că acest lucru e un indicator al performanțelor în IT ale tânărului. „Ei cum să dormi liniștit atunci când ai în minte atâtea idei, idei care abia așteaptă să fie puse în aplicare. Până unde va ajunge deja urmează să vedem, dar mai avem puțin de așteptat.”