(foto) Zeci de oameni au venit la deschiderea Cinematografului de vară de la Buiucani

IMG_8073

Vineri seara, în prima zi din luna iulie, zeci de ochi curioși s-au strâns în parcul Butoiaș de la Buiucani, pentru a fi martorii primei proiecții de film în aer liber a Cinematografului de vară, ce urmează să fie restaurat la inițiativa tânărului Nicolae Kirnev.

Filmele prezentate aseară fac parte din cadrul proiectului Cronograf Tur:
1) Sălbatic/ Wild (România) – 36 de min.
2) Zero (Rusia) – 23 min
3) Viața bate filmul – 13 min
4) West Empire (Franța) – 26 de min.

Virgiliu Mărgineanu, director OWH Studio: Cazul lui Nicolai Kirnev este de admirat pentru faptul că a insistat și și-a pus drept scop să reorganizeze acest cinematograf în aer liber. El nu a stat să aștepte autorizația de care are nevoie, dar demonstrează că se poate, rugându-ne pe noi să-l ajutăm să proiecteze aceste filme. Este nevoie de astfel de activități în Chișinău și nu cred că autoritățile trebuie să se împotrivească. Este bine să mai avem pe lângă zeci de centre comerciale și cazinouri, și un cinematograf de vară. Noi îl vom susține pe Nicolai cu tot ce putem, cu experiența noastră, cu filme. Începem cu Cronograf Tur, după care vom aduce și filmele noastre, dar și de peste hotare.

IMG_8104

Ideea de restaurare a acestui cinematograf i-a apărut lui Nicolai în 2011. În 2013 trimitea o scrisoare către Primăria Municipală, dar a fost redirecționat la Pretura Buiucani. Atunci ei au răspuns că nu au surse financiare, iar bugetul pentru 2013 fusese deja aprobat. După câteva încercări similare, tânărul s-a oprit din a mai face ceva până în 2015. Participând la un concurs de granturi, Nicolae a câștigat 7 000 euro de la Fundația Cultural Europeană pentru restaurarea acestui cinematograf. Cu toate acestea, încă de la început autoritățile i-au pus piedici în realizarea scopului său. Mai întâi au tăiat arcada de fier din cadrul vechiului cinematograf, iar acum Nicolae nu poate obține autorizația ce i-ar permite să aplice grantul câștigat.

IMG_8045

Nicolae Kirnev: Eu nu am așteptat atât de multă lume. Sper că după ce povestea noastră va fi mediatizată, o să am sprijin de la localnici. Sper că lucrurile să meargă mai bine și poate cumva vom influența primăria, autoritățile. Autorizația de care avem nevoie trebuie semnată de cinci persoane, inclusiv de primarul Dorin Chirtoacă. În aceste aproape cinci luni, am colectat 4 semnături. Cererea noastră a ajuns la primărie pe 24 mai. Timp de o lună am tot încercat să mă întâlnesc cu el, să-i explic ce dorim să facem, dar este imposibil. Probabil nu a văzut, probabil a ignorat. După ce primesc autorizația, voi putea să aplic proiectul câștigat.

IMG_8055

Mai mulți tineri s-au oferit să contribuie la inițiativa lui Nicolae, motiv pentru care el a reușit deja să organizeze două proiecții aici, chiar și în condițiile existente. Oamenii ce locuiesc în apropiere, și nu numai, s-au arătat interesați de filmele proiectate și au venit cu câte un țol pentru a petrece o seară de film în aer liber.

Elena: De la început l-am susținut pe Nicolae. Cred că e o idee foarte bună și frumoasă. E bine că s-a adunat multă lume, pentru Nicolae nu face ceva pentru sine, el nu vrea bani din asta, dar o face pentru oameni.

Veronica: Noi îl ajutăm cu orice este nevoie. Este bună această inițiativă ca tinerii să poată veni seara la un film.

Proiecțiile vor continua în această vară. Urmăriți evoluția acestei povești pe #diez.

IMG_8129

IMG_8126

IMG_8114

IMG_8109

IMG_8105

IMG_8097

IMG_8093

IMG_8090

IMG_8080

IMG_8077

IMG_8070

IMG_8063

IMG_8059

IMG_8051

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine