Ecaterina Șilova despre Hackathonul anticorupție: Astfel de evenimente sunt ocazia perfectă de a arăta că avem un cuvânt de spus

hack3

În perioada 8-10 iulie, la Chișinău va avea loc primul hackathon anticorupție din Moldova. CIVITTA și Garage48 (Estonia) organizează acest eveniment la inițiativa PNUD Moldova, în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție, cu sprijinul financiar al Ministerului Norvegian al Afacerilor Externe. #diez a discutat cu Ecaterina Șilova, manager de țară la Civitta Moldova, pentru a afla cum s-a născut această idee și ce impact asupra societății își doresc organizatorii prin acest eveniment.

title652664177
Ecaterina Șilova

# Care este motivația principală pentru care ați decis să participați la organizarea acestui eveniment?

CIVITTA este una din companiile de top de management consulting din Țările Baltice și Țările CSI de Est. În particular, filiala din Estonia are experiență vastă în organizarea de evenimente și suport pentru antreprenori de la conceptualizarea ideilor până la implementarea practică și scalare. Echipa Civitta Estonia organizează din 2007 „Ajujaht” (Brain Hunt) – cea mai mare competiție de idei de business din Estonia, iar Garage48 este hub-ul de afaceri în IT și organizatorii de hackatoane în Europa de Nord, Centrală și de Est, cât și în țări mai exotice, din Africa de exemplu.

Astfel, noi am format acest consorțiu sinergetic pentru a răspunde inițiativei Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova de a organiza primul hackathon anticorupție din țară. Tematica evenimentului este una foarte interesantă și actuală. Dorim ca acest eveniment să fie unul în care inovația va veni ca suport în contracararea corupției, iar mentorii noștri vor fi alături de echipe ca să le îndrume în dezvoltarea ideilor de soluții IT anticorupție.

# De ce această idee a venit anume acum?

Fenomenul corupției a fost recunoscut drept o problemă globală și lupta cu acesta a fost inclusă în noua Agendă 2030 de Dezvoltare Durabilă, aprobată pe 25 septembrie 2015 de Adunarea Generală a ONU, menită să stopeze sărăcia și să asigure viața decentă pentru toți. Unul din cele 17 obiective strategice aprobate este „Pace, Justiție și Instituții Puternice”, care stabilește o agendă ambițioasă pentru îmbunătățirea felului în care națiunile lumii guvernează cetățenii lor și, printre alte măsuri, solicită acțiuni globale concertate să „reducă substanțial corupția și mita în toate formele lor”.

Astfel, PNUD Moldova a venit cu acestă inițiativă frumoasă de a implica publicul și în special tinerii, prin metode inovatoare, în prevenirea acestui fenomen negativ care a afectat, cu părere de rău, și Republica Moldova. Situațiile de criză întotdeauna stimulează necesitatea de schimbare și de aceea pot fi teren fertil pentru progres și inovație. Acum suntem la un punct de cotitură când sistemele curente arată care sunt lacunele și posibilitățile de îmbunătățire a situației din țară. Acum putem să luăm inițiativa în mâinile noastre. Mai mult ca oricând avem acces la resurse informaționale și tehnologii care pot să ne conecteze la comunități, instituții și date.

Acest acces la implicare este încă destul de restricționat, iar datele dispersate. Din acest motiv, venim cu această activitate care sperăm că va crea valoare sporită și posibilitatea de a angaja societatea în prevenirea fenomenelor care ne afectează cel mai mult, în acest caz fenomenul corupției.

În Moldova sunt mulți specialiști și oameni care au dorința de a se implica, dispunem de atât de multe abilități, dorință de a contribui cu inițiative și idei de proiecte mai curajoase decât oricând, avem talente în programare și tineri cu viziune. Nu mai este cazul să așteptăm să vină altcineva să schimbe contextul în care trăim. Dacă nu ești proactiv, altcineva va decide în locul tău. Deja vedem care este calitatea deciziilor luate la nivel „înalt”. Astfel de evenimente sunt ocazia perfectă de a arăta că avem un cuvânt de spus.

 

hack2

# În ultima vreme evenimentele de genul „hackathon” au început să fie foarte populare la noi. De ce credeți că s-a întâmplat acest lucru?

Hackathoanele sunt evenimente practice, de regulă de un weekend, în care se formează echipe cu membri cu diferite abilități practice care în două zile aduc ideile sale mai aproape de produse reale.

Aceste evenimente de regulă sunt și distractive, intense și focusate. În plus, noi aducem mentori superbi locali și internaționali, din Estonia, care sunt experimentați în design, dezvoltare de produse, marketing, care vor ghida echipele prin cele două zile de lucru în echipă.

Hackathonul oferă posibilitatea de a crea ceva nou și util în condiții competitive, într-un mediu interactiv, cu o echipă puternică și susținerea profesioniștilor în diferite domenii. În plus, cunoști zeci de oameni noi, cu interese similare, cu care poți dezvolta proiecte comune în viitor.

# De ce sau de cine depinde ca produsele generate la aceste concurs să aibă un impact simțitor asupra corupției?

Pe partea de dezvoltare a ideilor în prototipuri de produse viabile va veni ca suport echipa de mentori locali– Anca Albu și Sergiu Matei, și cei de la Garage48. De asemenea, înainte de hackathon va avea loc un pre-eveniment cu invitați din sectorul public pe domeniul anticorupție, cât și experți în e-servicii, date deschise și inovații sociale. Speakerii vor oferi mai multe detalii despre măsurile anticorupție existente, cum pot fi valorificate datele deschise, și despre instrumente de inovații în domeniile sensibile de interes public. Foarte important de reținut e că atât în timpul hacakthonului, cât și timp de șase luni după eveniment, mentori și experți anticorupție vor fi alături de echipe ca să le îndrume în conceptualizarea și realizarea ideilor astfel încât acestea să fie ulterior implementate.

 

mentors

# Care este impactul pe care îl așteptați?

Ne așteptăm ca hackathonul să genereze prin participanții săi un asalt de idei ce țin de problemele sau cauzele și urmările provocate de fenomenul corupției, așa cum se percep ele în prezent.

Dorim ca evenimentul să fie o platformă unde se vor expune nemulțumirile într-un mod constructiv, prin generarea de idei și soluții care ar adresa multiplele aspecte ale cotracarării corupției – prevenirea, vizualizarea datelor sau a cazurilor de corupție, raportarea, informarea/sensibilizarea.

La finalul hackathonului vor fi selectate trei cele mai bune și viabile idei care vor fi premiate cu 10.000 de dolari pentru ca să fie dezvoltate în produse IT utilizabile de societate pe larg.

În decurs de șase luni, cele trei echipe câștigătoare vor fi mentorate nu doar de experți locali și internaționali, dar și de către reprezentanți ai organizațiilor care implementează e-servicii publice. Astfel, ne dorim ca marea parte a societății, care utilizează diferite gadgeturi – laptop, smartphone etc., să poată apela și utiliza platforme sau aplicații dezvoltate prin mijloace IT, tot de către cetățeni. Astfel, fiecare din noi va putea acționa direct și se va convinge că este posibilă și aplicabilă toleranța zero față de corupție.

# Cum se desfășoară procesul de înregistrare acum?

Peste jumătate din locurile destinate participanților la Hack.Corruption sunt deja rezervate. Ne bucurăm să vedem că deocamdată avem un echilibru între participanți – s-au înregistrat atât vizionari care vor veni cu idei de soluții IT anticorupție, cât și mulți developeri front sau back-end, mobile și designeri. Ne așteptăm la peste 50 de participanți la hackathon, care vor forma echipe pe loc în jurul ideilor prezentate în prima zi sau puteți aplica cu o echipă deja formată sau dacă aveți o idee în curs de dezvoltare.

# Ce are societatea de câștigat în urma generării unor astfel de soluții pentru a combate corupția?

Mai multe oportunități de a acționa direct, de a se face auzită, de a fi mai informată, de a lua un rol participativ în combaterea unui fenomen care ne afectează pe toți de rând. Sperăm să vedem alternative la pasivitatea care acum ne definește în mare parte.

# Care credeți că este cel mai stringent aspect al corupției în prezent, la noi în țară?

Amploarea. Descurajarea societății, fiindcă corupția este practic pe toate palierele, atât sus, cât și la nivelul de jos. Se înrădăcinează în societate ideea că justiția este selectivă pentru marii corupți și justiția care trebuie să uniformizeze responsabilitatea tuturor este inaccesibilă.

Mass media e concentrată doar efectele negative ale corupției și nu este informare despre combaterea eficientă a corupției.

# Care sunt așteptările dvs la o săptămână distanță de desfășurarea acestui hackathon?

Ne așteptăm la un eveniment la care pot și vor aplica mulți participanți care vor forma echipe diverse. Surprindeți-ne cu ambiția voastră, cu amploarea ideilor și dorința de a crea ceva care chiar va fi util comunității și sustenabil. Ne așteptăm la o atmosferă dinamică, interactivă și degajată. Avem o echipă internațională, care depune toate eforturile în acest scop.

 

hack1

# Ce le-ați recomanda participanților care s-au înscris sau urmează să o facă?

Aveți curajul să gândiți în termeni ambițioși și mari, este șansa noastră să demonstrăm că putem contribui cu un pas concret și aplicabil la schimbare.

Suntem în era informației, vă puteți inspira din idei de soluții dezvoltate în alte țări. Și la noi deja există e-servicii care vin să eficientizeze procesele din sectorul public și să reducă din punctele de contact unde pot surveni cazuri de corupție, deci este spațiu de documentare și conectare a anumitor puncte pentru a genera ceva nou pe partea de anticorupție în particular. Invităm participanții și cei care încă nu s-au înregistrat la pre-evenimentul din 7 iulie (mai multe detalii pe parcurs), care va avea scopul anume de informare pe domeniile relevante și care va servi ca inspirație. Oricine se poate înregistra – reprezentanți ai ONG-urilor, tineri cu inițiativă și activi, jurnaliști de investigație, dar și developeri web și mobile, designeri.

Hack.Corruption va avea loc la 8-10 iulie, 2016, la Generator Hub. Mai multe detalii despre eveniment, agendă, mentori găsiți pe site-ul evenimentului, acolo unde puteți și să vă înregistrați. Urmăriți evenimentul și pe pagina de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine