Cum ar fi dacă cineva într-o zi v-ar povesti despre cum „Wordpress i-a căzut cu tronc la inimă” și despre „scânteia” care a condus spre toată această aventură? V-ați da seama probabil că e vorba de un om pasionat de domeniul IT. Noi vă invităm să-l cunoașteți mai bine pe Alexandr Nița, tânărul care este parte a familiei YOPESO de mai bine de un an, timp în care nu doar și-a dezvoltat pasiunea pentru Wordpress dar și s-a implicat în proiectele adiacente ale companiei.
La 19 ani încă nu știa că va urma o carieră în IT. Recunoaște că alegerea a fost mai mult a părinților, care erau convinși că exemplul unui prieten de familie poate fi aplicat cu succes și în cazul lui Alex. Astfel, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică a Universității Tehnice urma să-i devină locul unde visurile lui legate de IT începeau să crească și ulterior să se materializeze. „Știam că trebuie să aleg o specializare, și am ales WordPress în ciuda altor comentarii negative adresate acestuia. În același timp știam că nu am să mă dezvolt multilateral în acel moment, așa că m-am concentrat pe un singur domeniu. Mi-a plăcut foarte mult, îmi era ușor să înțeleg cum lucrează”, ne-a povestit Alex.
Astfel, încă din anii facultății, a început să lucreze la ThemeFuse, prima companie unde-și exersa abilitățile de programare în WordPress. CMS-ul respectiv i-a căzut cu „tronc la inimă” încă din timpul uneia din practicile de vară făcute la facultate, iar de atunci tot ce a urmat au fost „coincidențe ca în filme” condimentate cu multă muncă și perseverența de a deveni tot mai bun.
După prima experiență a urmat o a doua la Development Solutions ICS, iar în urmă cu puțin peste un an pășea în marea familie YOPESO, ceea ce însemna și prima experiență într-o companie internațională, fapt ce a făcut diferența: „De vreme ce te angajezi într-o companie internațională, trebuie să depui foarte mult efort pentru a te evidenția, pentru că aceste companii au angajați și în alte țări, iar angajatorii automat te vor compara cu ceilalți. Pe de altă parte, într-o companie internațională ai șansa să te ridici mai repede”, spune Alex. Aici a rămas să activeze în aria „Wordpress”, dar ulterior responsabilitățile sale s-au extins și către alte activități. „YOPESO a apărut în viața mea într-un moment destul de greu pentru mine, după o perioadă destul de lungă în care nu fusesem angajat”, spune Alex, ceea ce și a constituit motivația principală de a se implica total aici.
Despre creativitate, CoderDojo și voluntariat la locul de muncă
Creativitatea poate avea două surse, ne-a povestit Alex: „fie că vine din ideile proprii, fie că vine din provocările lansate de clienți”, sau câteodată și din provocările ce vin din interiorul companiei, așa cum s-a întâmplat și în cazul CoderDojo.
*CoderDojo Moldova face parte dintr-o mișcare internațională non-profit, care are ca scop oferirea suportului necesar copiilor interesați de programare. Pentru a participa la proiect, copiii trebuie să fie curioși și dornici să învețe mai multe în domeniul programării, având vârsta cuprinsă între 7 și 17 ani. Participarea la program este gratuită datorită implicării voluntare a mentorilor și a organizatorilor, la fel și echipamentul și sălile de lucru, oferite de compania YOPESO.
„Atunci când mi s-a propus să fiu mentor mi s-a părut o idee stranie (râde), iar asta pentru că niciodată nu m-am considerat un profesor bun. Eu știam și înțelegeam ce trebuie să fac, dar îmi venea foarte greu să explic, pentru că eram obișnuit să folosesc un limbaj strict tehnic înțeles de persoane cu experiență în domeniu, nemaivorbind de copii.”
În cadrul programului de mentorat, Alex împreună cu copiii pe care îi ghida dar și cu ceilalți mentori au avut ținta comună de a realiza un site la inițiativa ONU care să reflecte cât mai bine conceptul de accesibilitate în domeniul web. Despre cum a fost creat Accessibility.md dar și ce reprezintă site-ul în sine citiți într-un articol anterior pe #diez.
„A fost destul de greu fiindcă eram deprins să lucrez singur. Nu aveam prea multă experiență de lucru în echipă, iar la un moment dat, nu doar începeam să fac parte din una, dar echipa mea era formată din copii. Pe de altă parte, provocarea venea și din partea proiectului de care erau responsabili, ne povestește Alex, pentru că ținta era crearea unui site foarte simplu, cu combinații de culori speciale pentru persoanele care au probleme cu vederea în care trebuiau respectați anumiți parametri vizuali. „În primul rând trebuia să mă învăț eu ca apoi să învăț copiii să facă asta. A fost un fel de studiere în paralel.”
„E mai greu să faci ceva simplu decât ceva complicat”
Despre Accessibility.md Alex ne-a spus că acest proiect este cel care a depășit toate provocările sale de până acum. „De la designul sofisticat atât de mult solicitat azi, noi a trebuit să trecem pe ceva simplu, ca în anii ’90 mai exact, folosind text simplu, culori simple. Mă bucur că a trebuit să dau pasul înapoi, să studiez și mai bine HTML-ul, CSS-ul, dar mai ales să înțeleg mai bine persoanele care au deficiențe de vedere. Este mai greu să faci ceva simplu, deoarece din start crezi că e simplu și apoi totul se complică oarecum. Pentru lucrurile complicate de obicei sunt și mai multe răspunsuri, însă pentru modul în care să faci un site accesibil – deja mai puține și mai vagi”, este de părere tânărul.
Alex spune că acest proiect a avut un impact major asupra sa: „Deja la orice proiect nu aș lucra, mă strădui să nu ies din standardele minime necesare pentru un site pentru ca să fie măcar minim accesibil pentru persoanele cu dizabilități. Din păcate aceasta nu este o tendință pentru site-urile noastre, iar dacă și sunt câteva, le poți număra pe degetele de la o mână.”
„Ori câștigi, ori nu câștigi, în ambele cazuri nu ai nimic de pierdut”
«Ce m-a motivat să accept această provocare… »
„În primul rând părerea prietenilor, care erau impresionați de faptul că pot avea răbdare și suficient curaj să predau unor copii, de asemenea a fost mândria părinților de faptul că-mi diversific activitățile de impact dar și dorința de a mă implica cât mai mult în activitățile ce țin de crearea imaginii YOPESO.”
«Ce am învățat… »
„Pentru a-l învăța, copilului nu trebuie să-i pui doar calculatorul în față. Doar un copil dintr-o mie nu va cădea în tentația altor ocupații distractive la calculator. Copilul trebuie motivat cumva altfel ca să înțeleagă importanța a ceea ce studiază.”
«Ce i-am sfătuit pe copii… »
„Copiilor le spuneam să se gândească la ceva ce lor foarte mult le place și la modul în care pot transforma asta în IT. Le-am spus să nu ezite să-și contureze ideea pe care o au. Ori câștigi, ori nu câștigi, în ambele cazuri nu ai nimic de pierdut.”