Mai multe nereguli crase au fost depistate în activitatea Școlii Profesionale nr.10. Directorul a demisionat

1347629058

Ministerul Educației continuă să prezinte rezultatele verificărilor efectuate la instituțiile de învățământ profesional tehnic privind corectitudinea gestionării banilor publici și a bunurilor patrimoniale. Astăzi instituția informează despre noi încălcări depistate la Școala Profesională nr. 10 din mun.Chișinău.

În temeiul unei dispoziții,  Ministerului Educație a efectuat controlul activității didactice și economico-financiare a ȘP nr.10 pentru perioada de activitate 2014-2015. Rezultatele controlului indică mai multe neconformități disciplinare și abateri de la prevederile cadrului legal, admise de administrația instituției, în următoarele domenii:

Absenteismul elevilor de la ore, fapt care prejudiciază calitatea procesului educațional

În ziua efectuării controlului, membrii comisiei au constatat că numărul de elevi care au lipsit de la ore a variat, atingând în unele grupe raportul de până la 75 la sută, situație similară și în ziua controlului repetat. Această situație indică un risc sporit asupra calității procesului educațional și necesitatea implicării managementului instituției pentru responsabilizarea elevilor și asigurarea disciplinei în școală.

Angajarea salariaților la funcții necorespunzător calificării din diplomă

Rezultatele controlului au arătat că mai multe cadre didactice au fost angajate în funcții pentru care nu dețin calificarea necesară. Spre exemplu, psihologul din școală deține calificarea de învățător în clasele primare și diplomă de master în managementul educațional, iar maistrul superior nu deține grad didactic și stagiu pedagogic ce ar corespunde profilului instituției de învățământ.

Emiterea certificatelor absolvenților care nu au promovat examenele de calificare

Ancheta a determinat că patru elevi din promoțiile anilor 2014 și 2015 nu au promovat examenele de calificare, cu toate acestea instituția le-a emis certificate de calificare și diplome de absolvire, înregistrându-i ca absolvenți ai școlii.

Administrarea defectuoasă a mijloacelor bugetare alocate pentru întreținerea instituției

Contrar prevederilor legale, administrația instituției a stabilit contabilului șef din contul mijloacelor bugetare sporul la salariu pentru intensitatea muncii şi îndeplinirea unor sarcini de importanţă majoră în cuantum ce depășește norma maximă de 50 la sută. În total, pentru perioada anilor 2014-2015, au fost efectuate supraplăți ilegale în acest sens în sumă de circa 66 mii lei.

Administrarea defectuoasă a mijloacelor speciale pentru întreținerea activității instituției

Contrar prevederilor legale, instituția a efectuat transferuri în avans agenților economici prestatori de mărfuri și servicii. În felul acesta au fost sustrași din circuit bani publici și utilizați nefondat pentru creditarea agenților economici, pentru anumite perioade de timp, ceea ce a dus la utilizarea ineficientă a mijloacelor financiare publice. Totodată, administrația instituției a admis cheltuieli nefondate din mijoacele speciale sub formă de sporuri salariale. Astfel, în anul 2015, ȘP nr.10 a înregistrat cheltuieli la capitolul Retribuirea muncii din contul mijloacelor speciale în sumă de peste 81 mii lei, dintre care mai mult de jumătate au fost plăți stimulatorii neîntemeiate (fără a indica activitatea suplimentară efectuată) contabilului șef. De asemenea, au fost emise ordine cu privire la premierea unor persoane fără a dispune de temei juridic în acest sens.

Încălcarea prevederilor legale privind achizițiile de bunuri și servicii

Contrar Legii privind achizițiile publice, instituția a contractat lucrări de reparație de la persoane fizice, fără a anunța concurs public, în sumă de 700 mii lei. Mai mult decât atât, instituția nu a efectuat un studiu de fezabilitate ce ar indica necesitatea acestor lucrări și justificarea costurilor. Instituția nu dispune de datele aferente calificărilor deținute de persoanele fizice contractate, nefiind asigurată calitatea lucrărilor. Neregulamentar au fost achiziționate și materialele de construcție, prin acte juridice cu titlu oneros, exprimate prin cont de plată și/sau facturi fiscale, în timp ce acestea urmau să fie efectuate prin Licitație publică. Pentru achiziționarea bunurilor menționate, au fost alocate mijloace financiare în sumă de peste 276 mii lei.

Încălcarea prevederilor legale privind formarea veniturilor de la practica de producție a elevilor

Ignorând prevederile legale, administrația ȘP nr.10 a semnat contracte cu diferite persoane juridice privind practica de producție a elevilor fără a stipula cuantumul salariilor pentru munca prestată de elevi în cadrul perioadei de practică și condițiile privind transferul a 50 la sută din aceste sume la contul școlii. Astfel, la contabilitate pe tot parcursul perioadei verificate nu au fost transmise contractele aferente participării la practica de producție a elevilor pentru ținerea evidenței mijloacelor din veniturile speciale spre încasare. În perioada verificată administrarea contractelor aferente practicii de producție au fost lăsate la discreția maiștrilor responsabili de această activitate, cărora instituția le stabilea un plan ”financiar” pentru fiecare grupă. În felul acesta au fost create riscuri de neîncasare integrală a acestor venituri, precum și utilizarea acestora contrar destinației.

Administrarea defectuoasă a banilor publici alocați pentru alimentarea elevilor

În total, pentru perioada anului 2015 și patru luni (ianuarie-aprilie) ale anului 2016, urmare a denaturării de către persoanele responsabile a datelor privind numărul de persoane care urmau să fie asigurate cu hrană la prânz, bugetul public a fost prejudiciat cu peste 107 mii lei, inclusiv peste 68 mii lei în anul 2015. Este de menționat că registrele de evidență a numărului de elevi asigurați cu hrană în perioada anului 2014 nu au fost prezentate echipei de control și, respectiv, nu a fost posibilă verificarea corectitudinii decontării produselor alimentare, efectuate în această perioadă.

Ca urmare a neregulilor disciplinare și ilegalităților comise la ȘP nr.10 din Chișinău, Direcția de profil din cadrul Ministerului Educației a solicitat inițierea procedurii de concediere a directorului instituției pe motivul managementului defectuos. În rezultatul acestor acțiuni, directorul Școlii Profesionale nr.10 a demisionat. Ministerul Educației urmează să sesizeze organele de drept și Comisia parlamentară de profil privind situația de la ȘP nr.10

Ministerul Educației amintește că scopul controalelor efectuate în instituțiile de învățământ este de a spori calitatea educației și a asigura gestionarea corectă a banilor publici și un management eficient. Ministerul Educației și-a propus să modernizeze învățământul profesional tehnic și să-l apropie de standardele europene, iar acest lucru poate fi realizat doar în condițiile administrării eficiente a banilor publici. Ministerul Educației reiterează că în condițiile unui buget auster nu va tolera încălcările financiare de acest gen și va reveni cu informații privind neregulile admise în alte instituții de învățământ, cu scopul de a stopa practicile defectuoase în administrarea banilor publici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine