Cunoaște-i pe cei patru membri ai juriului de la Gala Business-ului Creativ 2016

1

Cupa Business-ului Creativ a devenit o platformă de lansare pentru mulți tineri care cred în propriul produs și care vin în fața unui public pentru apreciere și în fața unui juriu pentru a primi o anumită calificare. Mâine, 16 iunie, va avea loc Gala Antreprenoriatului Creativ (GALA) 2016, show-ul de business care premiază și celebrează creativitatea.


În cadrul GALEI vor fi selectați trei finaliști care vor participa la un accelerator de afaceri, în cadrul Dreamups. La finele lunii august, cei trei finaliști vor prezenta din nou ideile de afacere în fața juriului și a mentorilor și va fi anunțat campionul național, care va câștiga biletul pentru Cupa Businessului Creativ din Danemarca, în valoare de 480 de Euro. Noi ne-am întrebat cine sunt membrii juriului, persoanele care vor decide care sunt cei mai creativi antreprenori ai țării. Pentru a răspunde la aceste întrebări am hotărât să facem o retrospectivă a parcursului lor profesional.

Dona Școla

1A făcut facultatea de Electrofizică de la Universitatea Tehnică din Republica Moldova, iar ulterior masteratul în Administrarea Afacerilor. Dona Școla și-a început activitatea la Banca Națională a Moldovei în Departamentul de Sisteme Informaționale, care era în stare inițială de formare. Fiind o femeie foarte activă care nu ezită să se implice în mai multe proiecte simultan, chiar peste trei luni a mers la Fundația Soros unde a implementat diverse idei și proiecte.

A fost directoarea Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Republica Moldova (MIEPO). Când a venit la conducerea organizație a găsit o instituţie cu 15 ani de istorie și experiență, căreia a încercat să-i asigure un anumit cadru administrativ. Organizația sub conducerea ei a devenit o instituție durabilă și capabilă să facă față provocărilor. Astăzi MIEPO are parteneriate durabile și este o instituție lucrativă.

Dona Școla este și co-fondatoare la primul coworking space din Republica Moldova, Generator Hub și membru al Comitetului de Experți în Administrație Publică al Organizației Națiunilor Unite (CEPA) din cadrul Consiliului Economic și Social al ONU (ECOSOC), pentru anii 2014 – 2017.

Grigore Raileanu, „Remsys”

1Grigore Raileanu este tânărul care a avut curajul să-și urmeze propriile idei. A studiat medicina în România, dar nu a ezitat să se reprofileze atunci când a simțit că poate face altceva. Astăzi trăiește în California, SUA, și are două companii IT în Republica Moldova, ale căror oficii le regăsești în mai multe state ale lumii.

El este cel care a început să utilizeze Linux, lucru care i-a adus și primul său job în IT. De atunci până acum a curs multă apă. În această perioadă Grigore a devenit un antreprenor IT de succes și a demonstrat că și în Moldova tinerii pot să-și înființeze startup-uri de succes.

Victoria Novac, „EduJOC”

1Absolventă a facultății de Business a Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Victoria Novac este administratoarea primului magazin exclusiv de jucării educaționale din Republica Moldova. Ea este și câștigătoarea primei ediții a concursului Cupa Business-ului Creativ, organizat în 2014. Astfel, cu „EduJoc” a câștigat Cupa și ne-a reprezentat țara în Danemarca la etapa internațională. Tânăra crede că antreprenoriatul social a devenit o chemare a vieții sale. Business-ul creativ, spune ea, este unul care ajută societatea și creează un impact pozitiv pe termen lung.

În cadrul unui interviu Victoria a povestit despre proiectul său: „Am creat EduJoc pentru a promova dezvoltarea mintală, învăţarea continuă şi activă în rândul copiilor. Acest program include o gamă largă de jocuri, jucării şi resurse educative extrem de utile pentru a stimula şi valorifica potenţialul creativ al copiilor. EduJoc include şi laboratoare de testare a jucăriilor, ateliere de creaţie şi evenimente artistice, prin intermediul cărora copiii pot să-şi descopere talentele”, a declarat Victoria.

Astăzi organizează ateliere gratuite pentru mai multe instituții de învățământ din Moldova și participă la cele mai importante evenimente și festivaluri de la Chișinău. Se implică în conferințe, training-uri și alte evenimente legate de educație și antreprenoriat.

 Andrey Aydov, „Q-SYSTEMS”

1Andrey Aydov, directorul companiei „Q-SYSTEMS”, este un om care crede în viitorul IT al Moldovei. A înfiițat compania pe care o conduce încă în anul 2001. El este persoana care cunoaște cu siguranță care sunt atu-urile și neajunsurile pieței IT din Moldova. Compania lui este specializată în producerea programelor destinate organzațiilor financiare. „Q-SYSTEMS” propune o transformare a procesării plăților și transferurilor bănești pentru companii. Inițial avea trei oameni în echipă, astăzi are alături peste 25 de persoane, iar produsul său deservește circa 100 de țări ale Europei de Est.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine