Proiectul de regenerare urbană trece într-o nouă fază. După ce la 29 Aprilie 2016 a fost prezentată public soluţia premiată în cadrul Concursului de Urbanism şi Arhitectură organizat de Ambasada Franţei în Republica Moldova, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor şi Primăria Chişinău, demersul trece într-o nouă etapă.
Grupul de iniţiativă organizează o dezbatere publică deschisă tuturor celor interesaţi, îndeosebi operatorilor economici din zonă, reprezentanţilor instituţiilor publice, rezidenţilor şi activiştilor civici. Evenimentul va avea loc pe 24 iunie, începând cu ora 18.00.
În cadrul acestei dezbateri va fi prezentată varianta actualizată a proiectului, cu propunerea unui plan strategic de implementare. De asemenea, cei care doresc să facă parte din grupul de iniţiativă se vor putea înscrie, preluând o parte din responsabilităţi.
La începutul săptămânii viitoare va fi lansat site-ul grupului de iniţiativă, dedicat proiectului. Acesta va conţine toate informaţiile cuprinse în proiect, de la studiul la nivelul oraşului până la simulări, perspective şi propuneri. Pentru că zona de implementare se suprapune cu zona istorică a dealului Visternicenilor – din care păstrează monumente, situl arheologic şi trama stradală de bază – am denumit acest proiect Visterniceni, cu trei subcomponente: circul, parcul si zona de business.
Reamintim că, o nouă soluție privind dezvoltarea zonei Circului din Capitală situată în perimetrul bd. Renașterii Naționale – str. Tudor Vladimirescu – Calea Orheiului – Calea Moșilor a fost prezentată la expoziția „Urbanism și arhitectură” desfășurată în perioada 18-20 aprilie.
În cadrul expoziției care a avut tematica revitalizării spațiului public din zona centrală a Capitalei au fost prezentate 16 proiecte, iar premiului I a fost obținut de echipa de arhitecți alcătuită din Inesa Lisnic, Ion Burungiu, Mihai-Ionuț Danciu și Ion Prunici. Astfel, soluția cea mai interesantă a fost selectată de echipa de jurizare moldo-franceză, alcătuită din reprezentanți ai conducerii Capitalei, a trei municipalități franceze și Ambasadorul Franței în Republica Moldova, S.E. Pascal Vagogne.
Autorii celui mai bun proiect susțin că nu pot fi aplicate soluții punctuale pentru dezvoltarea zonei din preajma Circului dacă problema nu este privită în ansamblu. Cea mai bună soluție ar fi reorganizarea zonei verzi de lângă Circ, pe povârnișul Holbocica, astfel încât să formeze un lac antropic cu rol de agrement și mult spațiu verde în jur, care ar limita extinderea necontrolată a construcțiilor de clădiri.
De asemenea, terase cu zone verzi ar putea fi amenajate și spre biserica Sf. Constantin și Elena, unde o nouă amenajare ar pune în valoare situl istoric din acest spațiu și lasă loc liber arheologilor pentru efectuarea lucrărilor atunci când se va putea acest lucru.
Esențial pentru dezvoltarea zonei Circului, dar și a bd. Renașterii Naționale, ca o conexiune dintre zona istorică a orașului, ar fi eliminarea presiunii pe acest segment, dezvoltând nodul complex de interschimb în regiunea stației căilor ferate Visterniceni. În jurul acesteia ar fi necesar să apară noi imobile de locuit și prestări servicii într-un business-parc modern.
Vezi mai jos argumentele celor patru arhitecți privind amenajarea zonei:
„Circul din Chișinău este în afara zonei protejate, integrat într-un ansamblu urban destinat restructurării în propunerile de planificare anterioare. Totuși, proximitatea sitului arheologic al fostei cetăți Visterniceni și biserica Sf. Constantin și Elena necesită o planificare integrată, abordând aspecte care privesc bulevardele perimetrale, spațiile publice și pofilele străzilor interioare.
În același timp, este necesară stabilirea unui regulament de urbanism adaptat situației concrete, care să aducă plus valoare întregii zone și să îmbunătățească aspectul degradat și fragmentat al parcelarului. Pentru estetica şi identitatea întregului ansamblu este necesară păstrarea şi întărirea conexiunilor cu zona arheologică, asigurând continuitatea spațiului verde în zona clădirii Circului.
Testatul urban, pe structura localității vechi Visterniceni, prezintă o serie de zone care au potențial în a fi amenajate ca piețe publice mici cu o calitate ridicată a amenajărilor.
Pentru integritatea ansamblului, este necesară integrarea, la scară macro, a tuturor aspectelor dezvoltării durabile pe care zona de studiu le poate oferi. În această ordine de idei se observă necesitatea unei serii de continuități spațiale și programatice: coridorul verde al cărui ax este pârăul Holbocica (canalizat astăzi sub bd. Renașterii Naționale și terenurile Universității de Stat de Educație Fizică și Sport), strada Calea Orheiului viaduct spre str. Petru Rareș si zona centrală a orașului, dar si zona rezidențială Visterniceni către zona rezidențială Poșta Veche, așa cum sugerează topografia și orientarea prospectelor stradale.
Sunt generate, astfel, ca precondiție pentru amenajarea zonei propuse prin concurs, trei nuclee de interes public care pot aduce un beneficiu extraordinar orașului în dezvoltarea sa durabilă: nucleu economic, la intersecția axelor rutiere și feroviare din zona Calea Orheiului – Calea Moșilor, str. Petricani, stația CF Visterniceni și strada Petru Rareş. Crearea acestuia produce premisele pentru eliberarea zonei bd. Renaşterii Naţionale de intensitatea fluxurilor spre zona centrală şi permite dezvoltarea unui alt pol, socio-cultural, în zona Circ – biserica Sf. Constantin și Elena. Acesta este, de fapt, o continuitate a structurii vechiului sat Visterniceni și zona rezidențială actuală dezvoltată pe structura tramei stradale respective. Partea nord-estică a sitului este rezervată dezvoltării coridorului ecologic, de-a lungul pârăului Holbocica, ca o continuitate între parcul Calea Orheiului – zona verde a străzii Andrei Doga şi scurgerea Holbocicăi în râul Bâc”.
Potrivit tinerilor, realizarea acestui proiect ar putea avea și câteva impedimente precum presiunile agenților imobiliari, neglijența sau costurile ridicate pentru un astfel de proiect de amploare care ar putea avea un impact la nivelul întregii comunități. Alte probleme pe care le-ar putea întâmpina cei care vor realiza acest proiect ar fi: degradarea spațiului public din Chișinău, nefuncționalitatea Circului de Stat, problemele de siguranță publică din zona respectivă, precum și construcțiile ilegale.
Vezi mai jos și etapele de intervenție principale privind reorganizarea zonei verzi din proximitatea Circului: