(studiu) Moldovenii și telefoanele mobile: Câte procente din populația țării are și folosește unul

13320314_568275683351060_200830348_n

Telefoanele mobile, timp de un deceniu au devenit un accesoriu indispensabil pentru moldoveni, dar și pentru întreaga populație. Celularul, prin comoditatea sa și operatorii de telefonie mobilă prin ofertele sale au reușit să eclipseze importanța telefonului fix. Majoritatea, vorba aia, îl folosesc pentru ca să sune pe numărul său de mobil atunci când nu-l găsesc printre lucruri.

Magenta Consulting a realizat un studiu care a aflat câți moldoveni dispun de un telefon mobil, câte cartele au și care este operatorul de telefonie mobilă preferat.

Aproximativ 2 din 10 nu folosesc un celular

Așadar, 84% de moldoveni au și folosesc telefoanele mobile, iar 16% – nu. Printre cei ce nu dețin un telefon mobil cu un număr activ, majoritatea se numără din mediul rural, sunt cei ce au trecut de vârsta de 61 de ani, văduvi și văduve, cei ce dețin doar studii primare, neangajați și locuitorii ai zonelor de nord și de sud din Moldova.

Din categoria celor ce au și utilizează un telefon mobil, 95% folosesc un pachet standard oferit de operator – cel pentru persoanele fizice, 3% au pachete corporative, iar 2% – ambele. Așadar, pachetele corporative sunt populare în mediul urban, în nordul Moldovei, cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani și printre cei care au venit lunar peste 15 mii de lei.

Infografic Telefonia Mobila

Printre moldovenii care se folosesc de un telefon mobil, doar 1% deține 3 cartele, 13% – 2 cartele, iar restul utilizează doar o singură cartelă SIM. De două cartele SIM se folosesc preponderent bărbații, cei de la oraș, în egală măsură în nordul și centrul Moldovei, angajați ai unei companii private sau moldovenii care dețin propria afacere.

Din totalul respondenților, marea majoritate (73%) au atât telefon fix, cât și mobil. Fiecare al zecelea moldovean dispune doar de telefon fix (14%) și doar de telefon mobil (10%), iar 2% au menționat că nu au nici telefon fix, nici mobil. Majoritatea celor care au doar telefon mobil, au o vârstă cuprinsă între 21-30 de ani (37%), iar cei care au doar telefon fix sunt în mai mare măsură persoane de peste 61 de ani (57%). Respondenții care nu au nici telefon mobil, nici telefon fix sunt preponderent femei, din regiunea rurală, cu vârsta cuprinsă între 51-60 de ani.

Tipul de telefoane utilizate, %

telefon fix

Abonamentele sunt populare la oraș

Magenta Consulting i-a întrebat pe moldoveni despre preferințele lor în legătură cu alegerea operatorului de telefonie mobilă. Așadar, în linii generale, lider este compania Orange – 77%, pe al doilea loc s-a clasat cu 26% operatorul Moldcell, iar pe ultimul și al treilea loc – Unite cu 6%.

Conform analizei caracteristicilor socio-demografice ale utilizatorilor de telefonie mobilă, se observă că cele mai mari ponderi, indiferent de operatorul utilizat, au fost obținute de către utilizatorii cu o vârstă cuprinsă între 21-30 de ani. De asemenea, am remarcat că persoanele după 61 de ani utilizează în mai mare măsură Unite (13%), decât Orange sau Moldcell (câte 8%).

Caracteristicile socio-demografice ale utilizatorilor de telefonie mobilă în funcție operatori, %

Caracteristicile se schimbă de la un operator la altul, fapt care induce concluzia că fiecare operator de telefonie mobilă din cele trei încearcă să creeze și să ocupe nișa sa.

caracteristici socio-demografice a utilizatorilor de telefoane mobile

Metodologie: Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1129 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate în perioada 22 septembrie – 8 octombrie, 2015. Datele au fost adunate din chestionarele ce au fost colectate prin intermediul interviurilor față în față.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine