Cuvinte uitate ale Moldovei ediția a XXI: șale, ravac, staroste, capută, ademană

1
Foto:paginadeagricultura.ro

Limba este un organism viu și un cuvânt rămâne viu atâta timp cât este rostit. Dăruiți viață cuvintelor de mai sus, nu le lăsați la categoria de cuvinte uitate ale Moldovei. Ele trebuie rostite pentru a defini sensul acelor lucruri pe care le poartă.

# Șale – Cuvântul provine din limba latină de la salle.  Parte a spinării situată în jurul regiunii lombare a coloanei vertebrale, la om. Partea din mijlocul spinării, la unele animale; locul unde stă șaua pe cal.  Țesătură din lână, mătase etc., de diverse forme și dimensiuni, împodobită cu desene, broderii sau franjuri, pe care femeile o poartă pe cap sau pe umeri

Photo Credit: drluca.ro

# Staroste – Cuvântul provine din limba slavă de la starosta.  Persoană trimisă oficial de un tânăr la părinții unei fete pentru a o cere în căsătorie; pețitor; p. ext. persoană care conduce ceremonia nunții.  Conducător al unei corporații, al unei bresle din trecut; p. gener. conducător, șef, fruntaș. 2. Persoană care conducea în trecut (în Moldova) un ținut aflat la marginea țării.

Pohot Credit: fotograficum.ro

# Ravac – Cuvântul provine din limba tircă de la ravak. Must care se scurge de la sine din strugurii puși în teasc (fără presare); vin superior obținut din acest must; vin limpede, separat de drojdie, prin trecerea lui dintr-un butoi în altul; vin rămas neînghețat dintr-un butoi expus la temperaturi joase. Vin obținut din diverse fructe de munte. 2. Miere curată care se scurge din fagurii expuși la soare.

Photo Credit: timothyhornsby.blogspot.com

# Ademană – Cuvântul provine din limba maghiară de la adomany.  Camătă, dobîndă, mită, tentație, camătă, dobîndă, lăcomie

Photo Credit: doxologia.ro

# Căpută – Etimologia cuvântului este necunoscută. Se presupune că ar proveni din limba albaneză.  Parte a încălțămintei care acoperă partea superioară a labei piciorului; căputătură. Partea de deasupra a labei piciorului, opusă tălpii.

Photo Credit: viorelilisoi.ro
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine