Nu beți apă din fântânile inundate! Protejaţi de poluare sursele de apă şi alimentele

1
Foto:vmarius.org

Apele din fântânile freatice publice şi individuale ar putea fi poluate, anunță Centrul Naţional de Sănătate Publică. Acest lucru ar putea fi una dintre consecințele ploilor abundente căzute în ultimele zile.

Dacă s-a produs inundaţia fântânii este necesar de efectuat următoarele măsuri:

#  Pomparea totală a apei din fântână;
# Evacuarea nămolului din fântână cu spălarea şi dezinfectarea pereţilor fântânii cu soluţie dezinfectantă de clorură de var de 5%;
# După restabilirea volumului de apă din fântâna de efectuat dezinfectarea cu clorură de var (150g/1m3 de apă) sau alte substanţe dezinfectante recomandate de Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice.

De asemenea, populația r trebui să fie vigilentă și la potenţialelor obiective poluante pentru apa din fântâni, precum: sistemele decentralizate de canalizare; WC-urile externe; platformele de stocare a deşeurilor menajere şi depozitele de stocare a dejecţiilor animaliere care devin în această situaţie principalele pericole de poluare a apelor din fântâni.

O anumită asigurare necesită și protejarea produselor alimentare de contaminare, prin păstrarea lor într-un loc uscat pentru a le feri de alterare în caz de inundaţie, iar dacă au fost inundate de a renunţa la consumul acestora. În toate cazurile de inundaţie a fântânii, populaţia obligator trebuie să anunţe autorităţile administraţiei publice locale şi a instituţiilor teritoriale din cadrul Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice.

În această perioadă, în localităţile în care s-au produs inundaţii se recomandă de folosit atât în scopuri potabile, cât şi pentru igiena corporală apa fiartă, iar pentru copii apa plată îmbuteliată.

În cazul apariţiei simptomelor de boli diareice acute, enterocolite hemoragice, hepatită virală A, care pot fi transmise prin apa poluată, adresaţi-vă imediat la medic!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine