Ușile Chișinăului pot fi mai mult decât frumoase, ele sunt purtătoare de amintiri, deci de istorie. A treia ediție a proiectului fotografic realizat de savechisinau.wordpress.com ne permite să descoperim istoria ușilor de pe strada Nicolae Iorga.
Strada Nicolae Iorga a avut diferite nume în perioade diferite. În timpul sovietic aceasta s-a numit strada Jukovski, iar în perioada interbelică a avut o serie de denumiri cum ar fi strada Iașilor, strada Constantin Arghetoianu, strada Armand Călinescu și apoi iar strada Iașilor. Între anii 1812 și 1918 a avut doar două denumiri: Iaskaia și Jukovskaia.
Așadar, pe această stradă găsim câteva monumente de arhitectură impresionante. Zicem impresionante pentru că majoritatea în afară de faptul că sunt vechi și frumoase sunt de asemenea foarte bine păstrate sau renovate. Mai jos aveți ocazia să le urmăriți, dacă v-au plăcut nu ezitați să le atingeți doar cu un click, îndrăzniți să mergeți la fața locului și să le atingeți pe mânere.
Prima ușă „vintage” e chiar cea de pe N. Iorga cu nr.1. Clădirea de pe N. Iorga, 1 datează din 1882 iar între anii 80–90 ai secolului al XX-lea aici s-a aflat serviciul poştal.
Următoarea ușă aparține unui conac superb datat din secolului XX. Proprietarul acestuia a fost nobilul Eugen Vasile Purcel, proprietarul fabricii de cărămidă.
Un alt conac ce datează din secolul XIX. Monumentul de arhitectură se află pe București, 93, ușa însă este din partea străzii N Iorga.
Pe Nicolae Iorga, 24 se află Reședința de stat dar în primul rând un conac vechi de toată splendoarea ce datează din a doua jumătate a secolului XIX. Cât de frumoasă e ușa acestuia vedeți și voi.
Ultima, dar nu cea din urmă e ușa imobilului de pe N. Iorga, 26.