De 1 iunie, ziua de după potop, și nu ne referim la cel de pe Albișoara, dar la cel în care fumătorilor le-a fost „înecată” libertatea de a fuma oriunde și oricum, echipa #diez a pornit prin Centrul Chișinăului pentru a găsi spațiile publice deschise în care un fumător obișnuit ar putea să-și scoată liniștit țigara fără a fi sancționat de prevederile legale nou intrate în vigoare. Am luat legea într-o mână și aparatul foto în alta și am încercat să înțelegem ce poate înțelege un simplu om din noile prevederi.
Am străbătut perimetrul de la Academia de Studii Economice până la Universitatea de Stat și am luat în calcul doar porțiunile de drum principale și des circulate. Vă reamintim că prevederile legii antitutun ce se referă la restricționarea fumatului în spațiile publice, au intrat în vigoare pe 31 mai curent.
Legea noastră presupune că se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun. Restricționări în acest sens vor fi și în spațiile publice. Cu toate acestea, angajatorii, proprietarii sau managerii spațiilor publice sau ai locurilor de muncă pot amenaja locuri speciale pentru fumat. Se interzice fumatul:
a) în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces;
b) în toate spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare, instituțiile de învăţămînt, autorităţile publice centrale şi locale, inclusiv pe teritoriile aferente;
c) în raza de 10 m de la intrarea în spaţiile publice închise, inclusiv în locurile de uz comun, și la locurile de muncă, de la ferestrele care se deschid şi de la locurile/instalaţiile de captare a aerului pentru spaţiile publice închise şi pentru locurile de muncă;
d) în parcurile de distracţii şi pe terenurile de joacă pentru copii;
e) pe stadioane, arene, în pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor publice distractive sau de alt gen;
f) sub acoperișul staţiilor de transport public;
g) în mijloacele de transport public şi în mijloacele de transport private în care se află minori.
Angajatorii, proprietarii sau managerii spațiilor publice, ai locurilor de muncă, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces, pot amenaja locuri speciale pentru fumat în spații deschise sau semideschise, amplasate astfel încât să nu permită pătrunderea fumului în spații publice închise sau semiînchise și la locurile de muncă.
Asta spune legea, iată cum am aplicat-o noi în practică.
Obiectivul 1 – spațiul din fața Academiei de Studii Economice. Din cauză că nu eram siguri dacă acest spațiu este sau nu sub administrarea instituției de învățământ, am dedus că pe teritoriul acestui mini scuar fumatul ar fi permis, dacă luăm în calcul regula celor 10 metri distanță de la intrare și de la ferestre.
Obiectivul 2 – în fața magazinului FIDESCO de lângă ASEM. Am aplicat din nou regula celor 10 metri, ne-am uitat în jur după stații de autobuz – n-am găsit, și deci, am dedus că exact lângă urna de gunoi de la colț, unui fumător i-ar fi permis să fumeze legal.
Obiectivul nr. 3 – cărările largi
Dacă o cărare este destul de departe de obiectivele unde fumatul este interzis, pe care le-am menționat mai sus, atunci pe acea cărare nimeni nu-ți interzice să fumezi conform legii. Iată niște cărări largi.
Obiectivul nr. 4 – în așteptarea culorii verzi la trecerile de pietoni – atunci când vreți să fumați aici, luați din nou în calcul regula celor 10 metri, a parcurilor și a instituțiilor vizate în lege. De obicei aceste locuri sunt chiar prietenoase pentru fumători, întrucât sunt dotate cu coșuri de gunoi și scrumiere.
Obiectivul nr. 5 – lângă parcuri – dacă sunteți în parc la plimbare, trebuie să luați în calcul faptul că acolo nu este permis să fumați. Puteți însă să ieșiți din parc, ținând în continuare cont de regulile menționate anterior.
Obiectivul nr. 6 – în piețe când nu sunt manifestații sau evenimente – doar așa spune legea clar și răspicat.
Obiectivul nr. 7 – În fața instituțiilor de orice fel – cu respectarea celor 10 metri bineînțeles.
Obiectivul nr. 8 – la ieșire din stațiile de autobuz – dar aveți grijă să respectați limitele impuse de alte instituții aflate în apropiere (spre ex. Liceul Asachi aici).