Ghid practic: Cum procedăm dacă observăm că se fumează în locurile publice

Fumatul-interzis-in-City-Mall-1
Foto:PC: fotobartesch via <a href="http://www.andreibartesch.com/wp-content/uploads/2012/04/Fumatul-interzis-in-City-Mall-1.jpg" target="_blank">andreibartesch.com</a>

Din 31 mai, legea anti-fumat intră în vigoare, dar totuși există multă confuzie cum aceasta va fi implementată. Pentru a clarifica lucrurile am vorbit cu activistul Rodion Gavriloi care luptă împotriva fumatului în locurile publice, dar și cu avocatul Sergiu Muntean, care să ne spună punctul său de vedere în această privință.

Rodion Gavriloi are multă experiență în acest domeniu, reușind chiar să amendeze câteva localuri din Chișinău pentru faptul că se fuma în interior.

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-toolIată ce propune Rodion pentru activiștii care vor lupta ca să se respecte legea:

„Orice lege va fi implementată cu succes doar dacă se vor implica activ cetățenii țării. Noua Lege anti-tutun la fel necesită de implicarea societății. Cum trebuie să acționăm dacă se fumează în locurile interzise?

#1. În primul rând trebuie să acumulăm probe. Faceți fotografii și/sau video a persoanelor care fumează. Este bine ca în cadru să fie clar prezentată poziționarea persoanei fumătoare în locație. Nu faceți cu camera ascunsă, căci nu vor fi considerate ca probe. Dacă sunteți în local, filmați și scrumierele de pe mese.

#2. Dacă sunteți în local închis, semiînchis sau la o terasă cu o distanță de până la 10m până la intrare în clădire, atunci este bine să chemați administratorul sau chelnerul pe care să-l întrebați despre fumatul în acest local. Filmați acest dialog.

#3. Pentru a evita posibile conflicte, vă recomandăm să nu interacționați cu fumătorii din local, ci doar cu administrația sau angajații acesteia.
#4. Apoi apelați la poliție (902) și explicați unde se fumează și solicitați să se apropie echipajul de poliție.

#5. Prezentați fotografiile și/sau video și depuneți o sesizare.

#6. Dacă s-a fumat în spațiul închis mai aveți opțiunea de a expedia sesizarea către Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice (Ghidul Centrului Național de Sănătate Publică îl puteți vedea aici).

Șablonul sesizării descărcați de aici Petiție. La sesizare anexați probele și expediați în adresa:

Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice
str.Vasile Alecsandri, 2, mun.Chișinău

În decurs de 30 de zile calendaristice veți primi un răspuns oficial privind sancționarea persoanelor care au fumat sau/și a persoanelor (administratori) care au permis fumatul în local”.

Prea multă zarvă din cauza legii

Photo Shape Editor: https://www.tuxpi.com/photo-effects/shape-tool„Eficacitatea oricărei legi depinde direct de eficacitatea mecanismelor de implementare și de respectare a ei. Așa dar va urma de observat în viitorul apropiat dacă prezenta lege va fi una ușor de aplicat în practica de zi cu zi!

Drept impedimente fiind nu doar numărul scăzut de agenți constatatori ci și acel fapt că, chiar dacă implicăm societatea în acest proces prin sugerarea de a face poze sau secvențe video constatăm că pentru a identifica o persoană și datele de identitate ale acesteia după o simplă poză – necesită eforturi maxime din partea organelor de drept, un alt aspect este că nu s-a lucrat la un portal unde să fie stocate aceste poze sau secvențe video și nici nu s-a reglementat procedura de transmitere a lor către organele de drept.

Respectiv prezenta lege chiar dacă prevede condiții drastice pentru fumători, nu se referă la careva metode eficiente de sesizare a contravențiilor date, lăsând loc pentru optimizarea sa pe parcursul aplicării în practică Anterior, exista un portal pe site-ul „http://www.mai.gov.md” se numea „Martor Ocular” unde se stocau de către cetățeni poze ale mașinilor parcate neregulamentar și proprietarii își primeau amenzile, autoturismele erau identificate după numerele de înmatriculare, în situația dată însă este dificil de a identifica persoana dacă ea pleacă până vine poliția sau refuză să se identifice.

Opinia mea personală este că se face prea multă zarvă cu prezenta lege, majoritatea problemelor de fapt o să revină localurilor decât fumătorilor din cauza posibilității retragerii autorizațiilor acestora” spune avocatul Sergiu Muntean.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine