(foto) Festivalul „descOPERĂ” își așteaptă spectatorii muzicii clasice într-un amfiteatru natural cu elemente rustice

DSC_0701

Butuceni, o localitate plină de însemnătate tradițională pentru Moldova, un loc rustic în totalitate, își propune să se transforme într-un teatru al muzicii clasice. Localitatea devine „Casa Mare” a întregii țări, după ce își propune să reunească mai multă lume în cadrul unui eveniment precum este „descOPERĂ”, primul festival de muzică clasică în aer liber.

Când ne referim la „Casa Mare” facem o asociere cu locul unde sunt primiți cei mai distinși oaspeți ai moldovenilor. Ceea ce se întâmplă la Orheiul Vechi este similar cu acest gând. Cei mai rafinați turiști sunt așteptați acolo, unde peste câteva zile va fi un amfiteatru natural.

Prin preajmă predomină miros viu de flori de câmp. Atmosfera este asemeni pregătirilor pentru „Duminica Mare”, sărbătoare care va împreuna lumea sub umbrela muzicii clasice. Originalitatea și unicitatea acestui festival constă în frumusețea muzicii clasice pe care o vor descoperi vizitatorii într-un cadru inedit, pe o scenă naturală, care va asigura o sonoritate ideală pentru orchestră și pentru vocile soliștilor de operă.

 

DSC_0685

Partenerii evenimentului au hotărât să dezvăluie publicul larg mai multe secrete despre organizarea acestuia în cadrul unui club de presă și să invite lumea să vină pe 3-5 iunie la Butuceni.

1

Ministra Culturii, Monica Babuc, a afirmat că „dincolo de importanța cultural-naturală a Orheiului Vechi, ne-am propus să realizăm, un proiect inedit în Republica Moldova și să organizăm împreună cu partenerii noștri, un Festival de Operă în aer liber, urmând exemplul Vienei și al Romei”. Totodată, Monica Babuc și-a exprimat recunoștința față de toți cei implicați în organizarea evenimentului, în context, făcând referință la Memorandumul semnat recent între Ministerul Culturii și Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, cu privire la includerea Orheiului Vechi în patrimoniul UNESCO.

Monica Babuc a mai spus că în cadrul acestui proiect muncește o echipă internațională, care și-a propus să realizeze un proiect inedit pentru Republica Moldova. „La acest festival vor fi trei zile de muzică minunată într-un cadru minunat. Deschiderea festivalului va însemna mai multe piese de Strauss, după care vor urma două zile în care vor fi interpretate două piese de Verdi”. Ministra a mai menționat că acest concert este un foarte bun prilej să petrecem un weekend alături de familie sau de musafirii noștri de peste hotare la un concert în aer liber și este o ocazie minunată să cunoaștem mai multe vestigii naționale.

În Europa s-au desfășurat deja câteva festivaluri și concerte de open-air. Unele dintre acestea au o tradiție care durează decenii. Evenimentele similare în lume necesită arene speciale, la Orheiul Vechi parcă însăși natura a creat un amfiteatru potrivit pentru muzica clasică.

Primul festival de operă în aer liber aduce în fața publicului 14 soliști de operă și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, formată din 70 de instrumentiști și 100 de artiști de cor. Organizatorii nu au dorit să destăinuie toate secretele, pentru a putea întrece așteptările oamenilor. Cu toate acestea, ei ne-au convins că, construcția scenei și amplasarea artiștilor vor uimi fiecare spectator.

5Cel mai emoționat este directorul Pensiunii Eco-Resort, Anatol Botnaru. El este permanent în pregătiri și are convingerea că totul se va petrece extraordinar. Acesta a povestit despre felul în care a apărut ideea acestui festival. „Muzica clasică a apărut la Butuceni printr-o idee spontană, care a apărut acum trei ani. Domnul Pfeiffer, un bun prieten de-al meu, mi-a adus această idee. Am fost împreună la un concert rock sub cerul liber și atunci m-am gândit să facem ceva similar și la Orheiul Vechi. Pentru a organiza acest proiect s-a implicat o echipă incredibilă. Noi nu doar dorim să promovăm tradițiile și valorile naționale, dar mai dorim să-i oferim o altă viață muzicii noastre clasice”, a menționat acesta.

3

Directorul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Ion Grosu, a menționat că în cadrul desfășurării acestui eveniment a observat că responsabilitatea pentru teatru și pentru muzica clasică crește. „Acest eveniment este o încercare pentru noi de a ieși în are liber și de a organiza un concert. În acest sens am mizat foarte mult pe echipă. Sper cu potențialul Teatrului de Operă și Balet să reușim. Așteptările sunt pe măsură”, a menționat Ion Grosu.

8

Un partener de nădejde al acestui festival a devenit Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova. Vicedirectoarea acestui Proiect, Diana Lazăr, a spus că oportunitatea de a fi parteneri pentru „descOPERĂ” a reprezentat o bună ocazie de a-și uni eforturile într-un context de parteneriat public privat, în scopul de a crește interesul pentru turismul local și pentru a spori turismul străin. „Evenimentele acestea sunt acele platforme de comunicare pe care ni le permitem să le popularizăm atât pe piața locală, cât și pe cea străină. Cu această echipă care lucrează aici ne permitem să spunem că am putea aduce în Moldova cei mai rafinații turiști. Ceea ce ne propunem este ca, pe lângă evenimentul „descOPERĂ”, să includem și alte zeci de evenimente turistice în agenda culturală, purtând simbolul „Pomului Vieții”. Vrem ca din cei 2,5 milioane de străini care vizitează Moldova, să-i convingem măcar pe o pătrime să treacă prin aceste locuri frumoase pe care le avem. Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova susține și pensiunile rurale, inclusiv din această regiune. În programul de granturi deja au fost incluse cinci pensiuni rurale pe care le vom ajuta să-și îmbunătățească produsul, în plus, noi lucrăm cu vinăriile ca să consolidăm un drum vitivinicol. Ne vom bucura ca în cinci ani să asistăm la deschiderea aceluiași eveniment, ca el să devină o tradiție pe agenda culturală a Moldovei”, a spus Diana Lazăr.

6

Dirijorul – invitat al Teatrului de Operă și Balet, Friedrich Pfeiffer, a menționat că cel mai important lucru în cadrul acestui proiect este prietenia dintre el și Anatol Botnaru, cea care a și născut ideea unui asemenea concert. „Pentru prima dată când l-am cunoscut pe Anatol, am început să-i povestesc despre „Aida””, a afirmat dirijorul.

Anatol Botnaru recunoaște că nu cunoștea ce înseamnă muzica de operă. A descoperit-o la concertul la care a fost invitat de către Friedrich Pfeiffer. Astăzi acesta este deja un amator în acest sens.

2

Regizorul – invitat al acestui spectacol, Andreea Battistini, a menționat că este o oportunitate frumoasă pentru orice regizor de a participa la organizarea acestui eveniment. „Un spectacol jucat într-un loc atât de frumos adaugă creativitate și energie pozitivă actorilor pentru a-l juca. Nu vreau să spun nimic despre ceea ce se întâmplă – este un adevărat miracol”, a spus dirijorul. Referindu-se la operele interpretate la Orheiul Vechi, Battistini a menționat că „Rigoletto” este și Butuceni, suntem noi toți. În această operă se ating teme umane precum: condițiile în care trăim, corupția, relațiile dintre popor și conducere. Butuceni este un loc curat, departe de putere. Butuceni e o casă virgină, păstrată ca și casa despre care se povestește în operă, unde se întoarce Rigoletto”, ne-a destăinuit Andreea Battistini.

4

Cel care gândește și realizează scenele pentru acest concert este Iurie Matei. Scenograful a menționat că acest loc rustic va suferi niște metamorfoze foarte frumoase. „Vom realiza un templu roman, mai târziu vom construi și niște case. Într-un cuvânt vom crea ambianța care este necesară regizorului și temei. În acest proces avem foarte mult de muncit și avem o singură temere, sperăm ca prognoza meteo să fie de partea noastră. Este foarte greu de realizat această scenă dacă va ploua puternic, caracteristic pentru aceste zile”, a spus Iurie Matei.

Prețul biletelor pentru acest eveniment ar fi fost mult mai semnificativ dacă acesta s-ar fi desfășurat într-o țară din Europa, spun organizatorii. Astfel, la Chișinău doritorii de a merge la acest spectacol pot procura bilete la un preț de: pentru prima zi – vor fi pe bază de invitație, a doua zi și a treia zi – 300 de lei, iar pentru toate cele trei zile este o ofertă de 500 de lei. Biletele pentru festival pot fi achiziționate aici.

Spectacolul este organizat de Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, compania „Sens Music”, Pensiunea Eco-Resort „Butuceni”. Evenimentul este organizat sub Patronajul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Turism Receptor (ANTRIM), Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, Oficiul Național al Viei și Vinului, Agenția „Publicis Moldova” și Consiliul Raional Orhei.

 

DSC_0747

Partenerul general al evenimentului este Moldtelecom – Operatorul Național de Telecomunicații din Republica Moldova.

La spectacol sunt așteptați cel puțin 1.000 de oameni. Specatorii vor fi așezați pe baloți de paie și pe scaune sculptate în lemn.  Evenimentul este o exeriență unică care își propune să îmbine armonios opera cu atmosfera rurală, vinurile și gastronomia națională. În anii următori, „descOPERĂ” va continua. În 2017 spectatorii vor putea asculta muzica lui Mozart, iar în 2018 – cea a lui Wagner.

 

DSC_0790

DSC_0829

DSC_0731

DSC_0721

DSC_0688

DSC_0708

DSC_0745

DSC_0683

DSC_0690

DSC_0789

DSC_0728

Taguri: #USAID Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine