În primele trei luni ale anului, numărul umărul de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă a scăzut ușor, cu 0,5 la sută, în timp ce totalul vânzărilor în acest sector s-au diminuat cu 4,3 la sută, în primul trimestru față de perioada similară a anului 2015, potrivit datelor publicate astăzi pe pagina web a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).
Conform datelor prezentate ANRCETI de cei trei furnizori de servicii de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom), dinamica negativă a numărului total de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă a fost cauzată de diminuarea bazei de clienți a companiei Orange Moldova cu 39 mii. În același timp, companiile Moldcell şi Moldtelecom au reușit să-și sporească baza sa de utilizatori cu 13,4 mii și, respectiv, cu 2,3 mii. Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor respective raportată la 100 de locuitori a scăzut cu 0,6 puncte procentuale și a alcătuit 121%.
Scăderea volumului total de trafic a fost cauzată, în temei, de diminuarea traficului de voce în rețelele Moldcell și Orange Moldova. Acest factor a condus la scăderea ușoară a traficului mediu lunar per utilizator (-0,4%) până la 218 minute (trei ore și 38 minute). În primul trimestru, cel mai mare număr mediu de minute vorbite lunar la telefonul mobil (258 minute) a revenit clienților Orange Moldova. Un utilizator final deservit de Moldcell a vorbit la telefon în mediu lunar 174 minute, iar cel deservit de Moldtelecom – 119 minute.
Agenția mai precizează că dinamica negativă a veniturilor în sectorul telefoniei mobile a fost, de asemenea, determinată de scăderea volumului de vânzări realizate de Moldcell și Orange Moldova. Vânzările înregistrate de Moldcell au scăzut cu 5,4 la sută, iar cele ale Orange Moldova s-au diminuat cu 4,8 la sută.
Diminuarea traficului de voce în rețelele mobile și a vânzărilor serviciilor de telefonie mobilă a fost cauzată, în principal, de utilizarea tot mai frecventă a serviciului voce de către utilizatori prin rețeaua de Internet mobil (Skype, Viber etc). Specialiștii ANRCETI consideră că această tendință, care este caracteristică și pentru piața mondială de telefonie mobilă, va fi mai pronunțată în anii următori, când majoritatea utilizatorilor vor deține smartphone.