În șase universități din Moldova metoda de predare va fi axată pe student și studii active

11695984_742171189227216_575887034019649716_n

În șase universități din Moldova metoda de predare pentru unele programe de la licență va fi centrată pe student și pe studiile active, orientate spre soluționarea problemelor. Acest lucru va fi posibil grație implementării proiectului Erasmus+ „Metoda de învățare bazată pe problemă” (PBLMD).

Mai mulți profesori din universitățile din Moldova care participă la acest proiect au efectuat vizite de lucru în câteva centre universitare de peste hotare, pentru a afla mai multe despre învățarea centrată pe student, transmite IPN.

Coordonatorul proiectului, profesor în cadrul universității din Aalborg, Danemarca, Romeo Țurcan, a spus că începând cu vara anului 2017, potențialii studenți vor avea posibilitate să aplice la concursul de admitere la programele de studiu licenţă dezvoltate în cadrul proiectului PBLMD.

Este vorba despre licenţă în administrarea afacerilor de la Academia de Studii Economice din Moldova, licenţă în administrația publică din cadrul Universității de Stat din Bălți, licență în administrarea afacerilor și antreprenoriat de la Universitatea de Stat din Cahul.

De asemenea, în proiectul PBLMD vor fi inluse și licențele în drept de la Universitatea de Stat din Moldova, studiile în medicină de la Universitatea de Medicină și Farmacie „ Nicolae Testemițanu” și licențele în design industrial și IT de la Universitatea Tehnică.

Astfel, reprezentanții celor șase instituții de învățământ în colaborare cu profesorii din UE, revizuiesc și îmbunătățesc programele de studii pentru ca viitorii specialiști să fie mai bine pregătiți profesional. De asemenea, la aceste specialității, studiile vor fi centrate pe probleme concrete, pentru care studenții vor trebui să găsească soluții reale.

Mihail Gavriliuc, prorector relații internaționale USMF, a spus că proiectul este o „metodă relativ nouă de învățare a vechilor probleme”, în care se pune accent pe munca în echipă, unde toți studenții au aceeași nivel de pregătire. „Noi pregătim curricula în baza căreia va fi creată o nouă modalitate de studiere, vrem să-i trimitem pe cei mai buni studenți la facultățile unde se practică această metodă, pentru ca să se întoarcă acasă să o relateze. Aceasta metodă nu poate fi copiată de undeva, ea trebuie implementată”, a menționat Mihail Gavriliuc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine