Forumul Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM) se desfășoară miercuri la Chișinău , întrunind reprezentanții cei mai de vază ai businessului din Republica Moldova, precum și politicieni și autorități atât din țară cât și de peste hotare. Printre participanții de vază ai forumului pe tema „Republica Moldova, în noul context regional” este și fostul președinte al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.
La forum a participat și premierul Pavel Filip care a vorbit despre necesitatea reformelor și a reiterat determinarea guvernului de a le realiza și de a continua parcursul european al Republicii Moldova. „Suntem angajați în respectarea tuturor prevederilor Acordului de asociere și semnarea unui acord cu Fondul Monetar Internațional”, a declarat Pavel Filip, transmite INFOTAG.
În același timp, el a vorbit și despre măsurile prioritare pe care le are în vedere actualul guvern, și anume: stabilizarea sistemului bancar care este și subiectul de bază în discuțiile cu FMI și guvernul și-a propus drept obiectiv să elimine odată și pentru totdeauna vulnerabilitățile din sistemul bancar; reforma justiției – realizarea până la capăt a strategiei de reformare a justiției și strategiei de combatere a corupției; asigurarea unui mediu de afaceri corect și transparent.
De asemenea, guvernul își propune reforme structurale a organelor de control, astfel ca din 69 de instituții de control care există în prezent să rămână doar 10 și 4 regulatori naționali. De asemenea, reducerea în jumătate a actelor permisive.
Expertul slovac Igor Barat a vorbit despre beneficiile intrării europene. „Experiența țărilor care au trecut tranziția de la blocul comunist arată că nu există altă alternativă. Țările noastre au aceleași valori. Viitorul nostru este în UE. Toate problemele pe care le aveți acum și pe care le veți întâlni în viitor vor fi mai ușor de soluționat atunci când suntem uniți într-o comunitate europeană”, a declarat Barat. El a comparat sacrificiile necesare construirii viitorului european cu cele necesare la construirea unei case. Sunt sacrificii și investiții de ale căror rezultate se vor bucura copiii noștri, a declarat Barat fost responsabil în cadrul Guvernului Slovaciei pentru introducerea monedei euro.
Iar Vladislav Jukovski, președintele celei mai mari asociații a oamenilor de afaceri „Delovaya Rossia” a menționat că mediul de afaceri din țara sa se confruntă cu aceleași probleme „Vorbim aceleași lucruri: reforme structurale, demonopolizarea economiei, reforma instituțională și a mentalității funcționarilor care văd oamenii de afaceri ca pe o vacă de muls, corupția”, a declarat Jukovski