Pe data de 5 iunie 2016, în satul Selemet, r-nul. Cimișlia va avea loc cea de-a II–a ediție a Festivalul iProsop – un eveniment dedicat tradiției prosopului țesut manual și oportunităților antreprenoriale de promovare a culturii.
Festivalul va reuni a peste 50 de meșteri populari din toată regiunea pentru a promova tradițiile și obiceiurile etnice de la sud, legate de portul național, gastronomie, folclor și stilul de viață rural, dar în special – Prosopul – simbol al patrimoniului cultural național.
Prima ediție a festivalului din 2015 s-a bucurat de un adevărat succes. Și în acest an, publicul larg va descoperi diversitatea podoabelor artizanale și multi-etnice caracteristice zonei de sud.
Pentru prima dată, în acest an va fi organizat un Teatru Gastronomic „Bucate de la Sud” care va oferi Master Class-uri interactive în cadrul concursului gospodinelor din zona sudului. Deasemenea, festivalul va fi gazda concursului „Polonicul de Aur”. Ediția a 4-a a concursului va fi dedicată biscuiților de casă „Biscuiți de la Sud”, iar câștigătorii vor primi o ofertă de a comercializa biscuiții într-o rețea comercială.
Festivalul iProsop va fi împarţit în șase zone tematice:
#1. Zona de târg/expoziție
Vânzarea diferitor produse artizanale: prosoape, port tradițional, meșteșuguri populare, articole casnice ș.a.
Expoziții cu vânzare a colecțiilor personale de prosoape, în cadrul cărora specialiștii în domeniu vor aprecia exponatele și vor explica semnificația ornamentelor, precum și originea lor.
Tarabe ale producătorilor agro-alimentari din zonă
#2. Zona Gastronomie
Bucate tradiționale, etnice, bucătăria vânătorului, grătar, băuturi răcoritoare şi vin de casă.
Teatrul Gastronomic „Bucate de la Sud” și Master Class-uri.
Concursul „Polonicul de Aur” – o campanie națională de excelență în gastronomia artizanală.
#3. Zona Divertisment
Evoluarea artiștilor profesioniști și amatorilor de muzică etno-folclorică.
Prezentare a colecțiilor de modă – „Prosopul Reinventat” – concurs pentru designeri autohtoni.
#4. Zona Rural Sudic
Expoziții și înscenări ale obiceiurilor regionale: nuntă de la sud, șezătoare de la sat (demonstrații de țesut, broderie, împletit).
Casa Mare – Master Class – uri oferite de către angajații „Muzeului Național de Istorie și Etnografie a Moldovei” despre tradiția de țesere a ștergarelor/ evoluția ornamentelor / clasificări și aprecierea „Celui mai vechi prosop”.
Atelierul țăranului (demonstrații de cioplit, împletit în lozie, confecționarea măturilor, coșurilor, gardurilor, etc), Curtea Bunicii (cu animale domestice – concursuri educative)
#5. Zona iCopii
Spațiu de divertisment pentru copii (jocuri educative, face painting, animatori pentru copii). Aici se vor desfășura activități de confecționare a prosopului, desene pe ornamente de prosop, trambulină și bătută.
#6. Regiunea Camping
Va fi organizată pentru vizitatorii care doresc să stea peste noapte, până și după festival.
Vezi cum poți ajunge la iProsop cu automobilul:
Mai multe detalii în evenimentul de pe Facebook: iProsop 2016