(foto) Iarmarocul anual LGBT sau zona liberă de homofobie: „Scăpăm de frici pentru o cauză nobilă”

1
Foto:colaj diez.md

Sâmbătă, 21 mai, Centrul de Informații „Genderdoc – M” a îndemnat comunitatea să scape de frici pentru o cauză nobilă și să participe la un iarmaroc caritabil. La acest târg s-au vândut lucruri hande-made făcute de voluntarii centrului Genderdoc – M. Banii acumulați de la această acțiune urmează să fie donați unei școli și vor fi folofiți pentru construcția unei rampe. Organizatorii iarmarocului au menționat că vor oferi acești bani școlii care are cei mai mulți elevi cu necesități speciale.

Unul dintre organizatorii acestui eveniment, Angela Frolov, ne-a spus că în fiecare an organizează acest târg pentru o cauză nobilă diferită. „Anul trecut am strâns bani pentru organizația „Alga”, care este un ONG ce activează pentru a proteja animalele fără de adăpost. Din banii adunați au fost sterilizați câțiva câini. Restul banilor au fost donați unui azil în care sunt adăpostite animalele fără adăpost și au fost folosiți pentru procurarea hrănii”, a spus Angela Frolov. În ediția care s-a desfășurat anul trecut voluntarii au reușit să adune peste 8.000 de lei.

 

1

La târg au venit oaspeții festivalului „Moldova Pride” 2016, dar și toți cei care au văzut anunțul și nu au rămas indiferenți față de scopul nobil al acestuia.

„Am cupărat niște tablouri pe care le voi dărui unui coleg care își sărbătorește mâine ziua de naștere”, a spus Marina. Tânăra a venit pentru prima dată la acest târg și nu știe de edițiile precedente. „Am venit din curiozitate. Particip de fiecare dată la mai multe iarmaroace din Chișinău.” Marina spune că va veni și la marșul „Fără frică” dacă va avea timp: „Maiou cu logoul „fără frică” deja am cumpărat, pot să merg și la manifestația de mâine”.

 

22

2

Elena și Maria au participat și la evenimentul de anul trecut. De data aceasta, femeile au cumpărat câteva jucării pe care le-au legat la geantă și câțiva magneți pe care îi vor pune pe frigider. Au venit la eveniment pentru a contribui la acest scop nobil și pentru a-și manifesta susținerea pentru membrii comunității LGBT. „Noi nu vom putea participa la marșul de mâine din mai multe motive. Am hotărât să ne exprimăm solidaritatea față de comunitate venind la iarmaroc. Marșul de mâine are sloganul „fără frică”, unul foarte actual”, a spus Elena. Întrebate care sunt cele mai mari frici ale lor, femeile au spus că „problemele care pot fi în familie și la serviciu, din motivul că aceștia ar afla cum suntem noi, sunt cele mai mari frici. Nu știu dacă ar exista probleme în acest sens sau nu ar exista, dar nu vrem să verificăm”, au adăugat acestea.

Participanții la iarmaroc au avut parte de mai multe surprize plăcute. Aceștia au putut participa la diferite ateliere, au putut asculta muzică vie și au avut parte de mai multe activități distractive. De la ora 14.00 s-a dat startul unei Rainbow Lemonade sau unei petreceri cu limonadă sub cerul liber. Această zonă a fost una liberă de homofobie și transfobie, dar plină cu oameni interesanți, comunicare și muzică bună. La Limonada Curcubeu a fost oferit gratuit câte un pahar de limonadă tuturor participanților. „Vom combate homofobia cu vitamina C”, a menționat Angela Frolov, unul dintre organizatorii acestui eveniment.

 

30

În cadrul acestei petreceri sub cerul liber a fost organizat și un concert cu participarea formației Magic Band din Moldova, dar și a Mariei Kațeva, participanta concursului televizat „Golos krainî” (Vocea Țării) din Ucraina. Surprizele nu au contenit aici. Spre seară invitații au putut merge la un Queer Party la Barul Teatrului Spălătorie. Seara de ieri a fost unica seară queer din Chișinău care a revenit cu ediție specială desfășurată în cadrul Festivalului LGBT Moldova Pride. De data aceasta, subiectul celebrării a fost eliberarea de frică.

 

34

Menționăm că astăzi, 22 mai, cu începere la ora 12.00 la Chișinău va fi organizat un marș. Evenimentul este organizat de Centrul de Informaţii Genderdoc-M în cadrul Festivalului comunităţii LGBT „Moldova Pride” 2016.

În acest an marșul va purta sloganul „Fără frică”, același slogan ca și al campaniei sociale desfășurate de câteva săptămâni. Mai multe despre această campanie aflați pe pagina ei de Facebook.

 

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

14

1315

16

17

18

19

20

21

28

29

32

33

35

36

31

Taguri: #Fără frică
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine