Un matematician cu renume mondial vine la Chișinău. Poți face cunoștință cu el în cadrul unei lecții publice

FRANCE-SCIENCES-MATHEMATICS-VILLANI
Foto:theguardian.com

Cédric Villani, laureat al Medaliei Fields 2010 (echivalent al Premiului Nobel în matematică) va veni, în premieră în Republica Moldova. Întâlnirea matematicianului cu publicul de la Chișinău este organizată de Agenția universitară a Francofoniei (AUF). Evenimentul va avea loc în data de 19 mai 2016, la ora 9:15, în Sala de festivități a Universității Tehnice din Moldova și se va desfășura sub înaltul patronaj al Ministerului Educației din Republica Moldova și cu participarea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Cédric Villani va discuta cu publicul din Moldova despre știința și invențiile care au bulversat cursul istoriei moderne și va prezenta în premieră cartea sa „Les rêveurs lunaires” – „Visători picați din lună, 4 genii care au schimbat istoria” a cărei traducere în limba română a fost realizată de către AUF. Cartea reprezintă o perspectivă originală asupra istoriei ştiinței, ilustrată de celebrul desenator francez Baudoin. Evenimentul se va desfășura în limba franceză, o traducere în limba româna fiind prevăzută.

Cédric Villani s-a născut în 1973 la Brice-la-Gaillarde şi şi-a făcut studiile la Toulon şi la Paris. Între 2000-2010, a fost cadru didactic şi cercetător la École Normale Supérieure din Lyon şi a ocupat mai multe posturi de profesor invitat în Statele Unite. În prezent este profesor la Universitatea din Lyon, laureat al Medaliei Fields în 2010, directorul Institutului Henri Poincaré şi de curând ales printre cei șapte consilieri ai grupului la nivel înalt aflat la conducerea Consiliului Științific instaurat de Comisia Europeană.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine