Irina Vlah: Studenții din Comrat vor primi 100 de burse suplimentare, în valoare de 400 de lei

2
Foto:zdg.md

Universitatea de Stat din Comrat va oferi 100 de burse suplimentare pentru studenții care vor alege să-și facă studiile în această instituție. Valoarea bursei este de 400 de lei. Anunțul a fost făcut de către bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, în cadrul unei conferințe de presă.

„Nu este un secret faptul că tinerii care absolvesc liceele din țara noastră sunt chemați la studii în colegii și universități din România, Ucraina și alte țări din Uniunea Europeană. De multe ori se întâmplă ca tineretul să rămână în aceste țări. Absolvesc studiile, își deschid afaceri, își întemeiază familii și acasă se întorc puțini dintre ei. Noi suntem nevoiți să luptăm pentru specialiști tineri și calificați nu doar cu instituțiile de învățământ din străinătate, dar și cu cele din Chișinău”, a declarat Irina Vlah.

Comitetul Executiv al Găgăuziei a hotărât să creeze 100 de burse adiționale pentru studenții Universității de Stat din Comrat. Bursa lunară valorează 400 de lei. 75% dintre bursieri vor fi selectați în conformitate cu nivelul reușitei lor, iar 25% dintre burse vor fi acordate studenților care provin din familii social-vulnerabile. Concomitent cu această bursă, acești studenți își vor păstra și bursele academice de bază. Cu adaosul oferit, bursierii vor primi de la 970 de lei până la 1120, în dependență de reușita studenților. Tinerii care vor primi bursă socială vor avea 710 lei. Astăzi, bursa socială are o valoare de circa 400 de lei.

Hotărârea va intra în vigoare în septembrie anul curent. În acest context, bașcanul Găgăuziei, Irina, Vlah a menționat că Universitatea de Stat din Comrat își așteaptă studenți din toate regiunile țării. Potențialii studenți vor beneficia și de loc în căminele studențești.

Universitatea de Stat din Comrat a fost fondată în 1991. Până în prezent instituția a fost absolvită de peste 10.000 de tineri. În cele 11 catedre ale universității activează 130 de profesori. Instituția de învățământ oferă studii pentru 40 de specialități în patru facultăți: Facultatea de Economie, Facultatea de Culturi naționale, Facultatea Agrară-tehnologică, Facultatea de Drept.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine