Cine este Jamala, câștigătoarea trofeului Eurovision 2016: „1944 vizează oamenii care au trăit tragedii”

img_8149
Foto:Sasha Samsonova

Finala Eurovision 2016 petrecută sâmbătă, 14 mai, la Stockholm, ne-a făcut cunoștință tuturor cu talentul muzical al Jamalei, reprezentanta Ucrainei, care în urma televotului, a reușit să surclaseze a doua cea mai favorită concurentă – Dami Im din Australia. Iată câteva fapte importante despre câștigătoare.

Jamala este o cântăreață ucraineană, compozitoare și actriță. Ea cântă muzică ce include elemente de soul, jazz, funk, folk și electronic. Cântăreața a devenit populară după de a participat la concursul The New Wave în 2009. Încercarea de a reprezenta Ucraina la Eurovision nu a fost prima, aceasta concurând și în 2011 la etapa națională, de care, însă, nu a reușit să treacă. În 2016, Jamala și-a reprezentat țara la Eurovision cu o piesă proprie – 1994.

Jamala a avut parte de prima înregistrare muzicală la vârsta de nouă ani, cu un album de cântece pentru copii. A absolvit ulterior Academica Națională de Muzică, specializându-se în muzica de operă. De fapt, Jamala își dorea inițial să facă carieră în acest domeniu, dar în vara anului 2009 a mers la The New Wave în Letonia și a câștigat premiul cel mare.

Anul acesta, Jamala a câștigat premiul YUNA pentru cel mai bun album, cel mai bun duo, cel mai bun artist și cel mai bun cântec. Pe lângă acestea a mai luat și premiul ELLE Style pentru cântăreața anului, iar televiziunea națională ucraineană a desemnat-o persoana anului.

Jamala a lansat până acum patru albume. Ultimul (Podykh) – în 2015. Ea a lansat și 12 videoclipuri oficiale, iar pe lângă asta a jucat rolul principal feminin în pelicula dramatică „Guide”.

1944 este dedicată bunicii mele. În această piesă am folosit tehnici vocale complicate și instrumente deosebite. 1944 vizează toți oamenii care au avut propriile tragedii oribile în trecut. Ar trebui să-i ținem minte și să nu-i uităm, iar în același timp să încercăm să evităm aceste lucruri în viitorul nostru. Vreau să livrez acest mesaj câtor mai mulți oameni”, spunea într-un interviu pentru eurovision.tv. Ea mai zicea că înainte de orice performanță nu face nimic altceva decât să se roage.

Jamala în finala din 14 mai:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine