Tinerii sunt încurajați să treacă o testarea rapidă la HIV/SIDA. Testele sunt disponibile în farmaciile din țară

6x3_lilu

Astăzi, 13 mai, este marcată Ziua Mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA. Cu această ocazie a fost lansată cea de-a doua ediție a campaniei de informare „Te priveşte! Priveşte pe fiecare! Testează-te HIV!”, care își propune informarea societății asupra necesității testării la HIV, precum și motivarea pentru o atitudine tolerantă față de persoanele HIV pozitive.

Astfel, începând de astăzi și până pe 13 iunie, în toată țara se vor desfășura ședințe de informare pentru tineri, mese rotunde și activități sociale precum „Agață o panglică roșie” sau „Traseul sigur”. Campania reprezintă o oportunitate de a demonstra voinţa de prevenire a infecţiei cu HIV şi susţinerea persoanelor care trăiesc cu această maladie. Este important să conștientizăm că nimeni nu este imun la HIV și că problema HIV/SIDA ne privește pe fiecare.

În timpul conferinței de presă organizate cu acest prilej, viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco, a anunțat că pe lângă toate serviciile de tratament, îngrijiri şi suport, deja de o săptămână testele rapide HIV sunt disponibile în farmaciile din țară. „În ultimii ani, în Republica Moldova am creat toate condițiile pentru o testare sigură, voluntară, confidențială și gratuită a bolnavilor infectați cu HIV. Aceștia pot solicita consiliere anonimă pre și post testare. Cunoașterea statutului HIV și inițierea tratamentului asigură o viață absolut normală pentru persoanele infectate, membrii familiei și chiar pentru viitorii copii”, a declarat Aliona Serbulenco, viceministrul Sănătăţii.

În prezent, 62 de cabinete consultative oferă servicii de consiliere şi testare voluntară a populaţiei. De asemenea, patru Centre sociale au fost deschise recent la Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol. Acestea oferă asistență și protecție persoanelor afectate de HIV/SIDA.

Experții atenționează că infecţia HIV afectează persoanele tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală, cu extinderea în toate teritoriile.

Scopul ONU, de a stopa epidemia HIV, poate fi atins doar dacă oamenii conștientizează, în primul rând, necesitatea de a se testa la HIV voluntar și în mod regulat. Sistemele de sănătate la rândul lor trebuie să asigure tuturor celor care au nevoie – acces la testare și tratament”, a accentuat Svetlana Plămădeală, manager de țară, UNAIDS.

Menționăm că la sfârșitul anului 2015, au fost înregistrate 10.213 de cazuri HIV, dintre care bărbați – 58% și femei – 42%. Îngrijorător este faptul că aproximativ 40% dintre persoanele afectate de această maladie au fost diagnosticate tardiv. În plus, datele estimative vorbesc despre aproximativ 18.000 de persoane care ar trăi cu HIV și doar jumătate din ei își cunosc statutul.

 

3x6_berdos

3x6_feldman

3x6_micusa

6x3_dafina

6x3_dara

6x3_diviricean

6x3_morari

6x3_stefanet

6x3_ursu

6x3_voloshin

6x3_zdob_si_zdub

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine