Școală de vară pentru încurajarea tinerilor de etnie romă să devină cetățeni activi. Participarea este gratuită

259330_3869
Foto:kureselgelisim.wordpress.com

Centrul Național al Romilor, cu suportul Fundației Europene pentru Tineret (EYF) al Consiliului Europei, al proiectului „Împuternicirea Fetelor Rome în Moldova”, al proiectului regional UN Women pentru promovarea politicilor şi bugetelor sensibile la gen, și al Programului ONU „Femeile în Politică”, va organiza în perioada 24 – 29 iunie, 2016, Școala de vară „ZORJARAS- Împuternicirea Fetelor Rome”.

ZORJARAS va încuraja tinerele și tinerii romi să devină cetățeni activi și capabili să organizeze diferite acțiuni civice la nivel local, regional și național. Această școală de vară va oferi participanților posibilitatea de a aborda următoarele subiecte: participare, activism prin rețelele de socializare, advocacy, egalitate de gen, etc. Programul școlii de vară va include și o vizită într-o comunitate de romi, unde participanții vor învăța despre problemele cu care se confruntă romii din localitatea respectivă, practicile pozitive de soluționare a acestora și procesul de mobilizare a comunității.

Astfel, tinerele și tinerii romi vor avea posibilitatea să aducă spre atenția publică problemele din comunitate. Pe parcursul a 6 zile, tinerii vor interacționa între ei și vor dezvolta împreună activități de împuternicire a fetelor rome în comunitățile lor.

Scopul școlii de vară este de a împuternici fetele rome, prin dezvoltarea capacităților de leadership, comunicare,  și participare civică a tinerelor și tinerilor romi, precum și abilitarea acestora de a identifica problemele din comunitate și soluționarea lor. Astfel, participanții vor fi încurajați să susțină și să promoveze participarea în mod egal a fetelor rome, atât în comunitățile lor, cât și în societate.

Criterii de eligibilitate:

  • Tinere și tineri de etnie romă din Republica Moldova;
  • Vârsta cuprinsă între 18- 30 ani;
  • Dornici să devină cetățeni activi.

Sunt încurajați să aplice tinere și tineri romi, beneficiari ai programului de burse al Fondului de Educație pentru Romi (REF) și studenții ROMAVERSITAS Moldova.

Participarea la școala de vară este gratuită. Organizatorii vor acoperi toate cheltuielile de cazare, alimentare și transport al participanților.

Participanții vor fi selectați în baza aplicațiilor depuse, de asemenea va fi luată în considerație acoperirea geografică,  genul și vârsta. Tinerii interesați sunt rugați să completeze formularul de participare (găsiţi ataşat) şi să-l expedieze la următoarea adresă electronică: zorjaras2016@gmail.com, cu menţiunea „Participare Şcoala de vară”.

Data limită de prezentare a formularului de participare este 25 mai 2016. Școala de vară se va desfășura la Complexul hotelier-turistic „Vatra”, or. Vadul lui Vodă .

Pentru mai multe informații nu ezitați să ne contactați la adresa de email: zorjaras2016@gmail.com sau la numerele de telefon: (022) 227099, 069674307.

Această școală de vară este sprijinită financiar de Fundația Europeană pentru Tineret (EYF) al Consiliului Europei, Programul ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei, şi proiectul regional UN Women pentru promovarea politicilor şi bugetelor sensibile la dimensiunea de gen în Europa de Sud-Est, finanţat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine