În perioada 3-6 mai 2016, Ministerul Educației a desfășurat Olimpiada Republicană de Limbi Străine – cea mai mare dintre olimpiadele la disciplinele școlare. La concurs au participat circa 440 de elevi ai claselor IX –XII de la instituții de învățământ din toate raioanele republicii, din municipiile Chișinău și Bălți, precum și din Tiraspol.
Potrivit șefului adjunct al Direcției învățământ preuniversitar a Ministerului Educației Mariana Goraș, ediția din anul curent a Olimpiadei Republicane de Limbi Străine a purtat un generic foarte sugestiv – ”…Învață o nouă limbă și vei căpăta un nou suflet”, bucurându-se de popularitate în rândul elevilor.
„Cei mai mulți elevi – 163, au concurat pentru primele locuri la limba engleză. Alți 155 de elevi și-au testat cunoștințele la limba franceză, iar 51 de elevi au participat la categoria limba franceză, clase bilingve. La limba germană au disputat primele locuri 42 de elevi, iar la limba spaniolă – 26 de elevi”, a precizat sursa citată.
Referindu-se la învingători, Mariana Goraș a menționat că, din totalul locurilor premiate, 50 au fost obținute de către participanții de la instituțiile de învățământ din mun. Chișinău, 14 – de către elevii de la instituțiile de învățământ din mun. Bălți. Câte 7 locuri premiate au obținut raioanele Ungheni și Sângerei, iar raioanele Nisporeni și Cimișlia – câte 4 locuri premiante. În raioanele Cahul, Drochia, Hâncești, Ialoveni, Fălești, Soroca și în UTA Găgăuzia au ajuns câte 3 premii. Locuri premiate au ocupat și elevii din celelalte localități.
La ceremonia de înmânare a premiilor a fost prezent și viceministrul educației Elena Cernei, care i-a felicitat pe învingători, accentuând importanța cunoașterii limbilor moderne atât pentru dezvoltarea personalității, cât și pentru asigurarea unei cariere de succes.
Parteneri ai ediția 2016 a competiției au fost: Ambasada Franței, Alianța Franceză, Consiliile Americane pentru Învățământ Internațional, Centrul Cultural German ACCESN, Agenția Universitară a Francofoniei și Asociația Profesorilor de Limba Germană.
Cadrele didactice care au avut discipoli la olimpiadă, au luat parte la un training cu tematica „Aplicarea criteriilor de evaluare în procesul educațional la Limbile străine”, desfășurat cu suportul Asociației Profesorilor de Limba Engleză din Moldova (META).
Olimpiada Republicană de Limbi Străine este a 17-a din totalul celor 19 olimpiade la disciplinele școlare planificate pentru anul de studii 2015-2016.