(foto) Piesa „Casa Mare” de Ion Druță a revenit pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”

3_24
Foto:Ministerul Culturii

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a prezentat la data de 28 aprilie 2016, premiera spectacolului “Casa Mare” de Ion Druță, în regia lui Alexandru Cozub. Scenografia este semnată de Iurie Matei, iar costumele – Lucia Covali.

În rolurile principale interpretează actorii Margareta Pântea și Victor Nofit. Din distribuție mai fac parte actorii Vitalie Rusu, Doina Severin, Sandu Leancă, Angela Ioan – Cărăuş, Valentin Zorilă, Nicu Suveică, Dumitru Stegărescu, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Cornelia Maoros-Suveică, Mihaela Damian-Oistric,Olga Guţu-Cucu.

Montarea spectacolului face parte din suita de manifestări dedicate aniversării a 25 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova. La eveniment a participat ministrul Culturii Monica Babuc.

Piesa „Casa mare” a fost montată pentru prima dată în anul 1961, la Teatrul central al Armatei Sovietice din Moscova, iar în 1962 la Teatrul muzical-dramatic “A. S. Puşkin” din Chișinău, cu actrița Domnica Darienco în rolul principal. Mai apoi, în anii ′90, la Teatrul-studio “Mihai Eminescu” a avut loc montarea acestei drame în regia Nicoletei Toia din România, în rolul principal – Viorica Chirca.

Drama „Casa Mare” poate fi considerată, de altfel ca și alte texte epice și dramatice ale lui Ion Druță, un veritabil manual de etică, valabil și pentru lumea de astăzi, care se schimbă rapid și radical. Având un mare succes la public și apreciată de critica teatrală, piesa „Casa Mare” a fost drama de debut care a deschis calea unei serii de piese semnate de Ion Druță și montate în mai multe teatre. În anul 1967 pentru această piesă Ion Druță a primit Premiul de Stat al RSS Moldovenești.

7_18

10_3

9_7

2_28

3_24

4_20

6_19

5_23

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine