(foto) Vers alb și metafore inedite. Tânăra poetă Elena Mihalachi și-a lansat prima carte din carieră

IMG_4532
Foto:Elena Mihalachi

Familia scriitorilor din Moldova s-a mărit cu încă o tânără poetă de 22 de ani. În această săptămână, în incinta Bibliotecii Naționale, Elena Mihalachi și-a lansat prima carte de poezii din carieră, intitulată „Locuiește-mă”.

Elena Mihalachi este originară din satul Răzeni, raionul Ialoveni, studentă în ultimul an la Universitatea Academiei de Științe din Moldova, membră a mișcării civice „Tinerii Moldovei” și profesoară de limbă engleză la Liceul Seral numărul 1 și Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Chișinău.

 

Photo Credit: Facebook/Elena Mihalachi

A început să scrie dintr-un hobby pe care-l avea încă din clasele primare, astfel că, odată cu trecerea anilor, pasiunea s-a transformat în artă. Deși fratele o dojenea zicându-i să revină realitate, iar mama o vedea studiind medicină, Elena a continuat drumul poeziei, lăsându-și amprenta talentului pe cel mai frumos suport omenesc – cartea. Scrie vers alb, metaforic, vers care, așa cum spune ea, „nu poate fi înțeles de foarte multă lume, ci doar de cei care privesc cărțile ca pe o salvare, ca pe un loc de refugiu, cei care știu să citească printre rândurile poeziei”. „Nu m-am gândit niciodată să caut un cuvânt care să rimeze, să consult dicționare sau alte lucrări, tot ceea ce scriu este ceea ce mă definește. Dragostea pentru frumos mi-a fost educată de mentorii mei, profesoara de limba română și scriitorul Nicolae Dabija, care m-au îndrumat să citesc cărți minunate, cărți de suflet, care mi-au luminat mintea și sufletul. Datorită lor, familiei și tuturor celor ce mă susțin, am devenit ceea ce sunt și ceea ce scriu”, spune Elena.

 

Elena Mihalachi
Elena Mihalachi

IMG_4548

La evenimentul de lansare au fost prezenți prietenii, familia, colegii de breaslă, dar și elevi ai Elenei. Într-o atmosferă inedită, aceștia au recitat poezii, au cântat și i-au adus laude tinerei scriitoare. „Societatea de astăzi se îneacă în informații seci, în limbaje de lemn. Din fericire, avem tineri scriitori care explodează cuvântul ca să scoată din el lucruri noi și frumoase. Elena este speranța generației tinere care vine să ne salveze scrisul, este cea care te îndeamnă să te oprești în dreptul poeziei și să o admiri. Este o poetă care scrie din alte ipostaze, o poetă care folosește foarte frumos metafora, găsește combinări de cuvinte proaspete, pline de sentiment, este o voce inedită. Sunt sigur că va reuși să escaladeze Everestul succesului, astfel ca, în cel mult un deceniu, să ajungă una dintre cele mai importante scriitoare ale Republicii Moldova”, a menționat epigramistul Ion Diviza.

 

IMG_4464

IMG_4491

IMG_4473

Iurie Prijilevschi este elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Universul”, iar la finalul evenimentului de lansare aștepta în rând să procure cartea „Locuiește-mă”. „Am citit câteva poezii de-ale Elenei pe o rețea de socializare și mi-au plăcut foarte mult. Modul ei de a metaforiza este unul inedit, vocabularul este unul pe cât de simplu, pe atât de complex, iar poveștile din spatele versurilor te ajută să te regăsești pe tine însuți. Prima dată sunt la un astfel de eveniment, dar este foarte bine, ne simțim ca acasă, atmosfera e familială și totul este foarte frumos.”

Cartea „Locuiește-mă” a văzut lumina zilei la editura Charmides din Bistrița, apariția ei fiind posibilă datorită unui concurs de poezie desfășurat la Botoșani, în urma căruia Elenei i-a fost asigurat bugetul necesar pentru tipărirea propriei cărți. Acum ea poate fi procurată chiar de la autoare, iar peste câteva săptămâni se va regăsi și în librării. Prețul unei cărți este de 45 de lei.

 

IMG_4490

IMG_4517

IMG_4512

IMG_4520

Elena Mihalachi
Elena Mihalachi

IMG_4545

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine