Punctele lui Pavel Filip din raportul de 100 de zile: O țară construită în baza valorilor europene

pavelfilip22
Foto:captură Privesc.eu

Azi, 28 aprilie 2016, începând cu ora 13:00, prim-ministrul Pavel Filip și-a prezentat raportul de activitate al Guvernului pentru primele 100 de zile de mandat. Vă prezentăm mai jos cele mai importante puncte enunțate de către Filip.

Facturi mai mici

A scăzut cu peste 10% costul energiei electrice pentru cetățeni.  Tarifele la gaze au fost micșorate cu 10,9%. De asemenea, o preocupare a Guvernului a fost situația cetățenilor vulnerabili: s-au indexat de la 1 aprilie pensiile și alte prestații sociale cu aproximativ 10%;  a crescut salariul minim garantat în sectorul real de la 1900 la 2100 lei, începând cu unu mai.

Medicamente

S-a aprobat un Plan de acțiuni în domeniul medicamentelor: s-au alocat fonduri cu 50% mai mari pentru medicamente compensate și s-a extins lista acestora. Se promovează un acces sporit pentru medicamente de calitate, urmare a simplificării autorizării şi plasării pe piaţă a acestora.

Guvernul a luat deja câteva măsuri ferme în ceea ce privește abuzurile  furnizorilor de medicamente, dar si acțiunile unor speculanți din acest domeniu.

Se pregătește creșterea cu 20% a salariilor lucrătorilor medicali din 1 iulie, proiect pentru care sunt deja planificate sursele bugetare necesare

Diaspora

S-a lansat proiectul Reîntoarcerea profesională a diasporei, în cadrul căruia se oferă granturi profesioniștilor din diasporă în scopul încurajării transferului de capital uman și experiență profesională pentru dezvoltarea academică, socială și economică a Republicii Moldova; se testează reîntoarcerea profesională pe termen scurt (de la 2 săptămâni la 2 luni).

Programul de stagii în cadrul instituțiilor publice și private din Moldova; în care să se acorde posibilitatea tinerilor să cunoască cum funcționează instituțiile publice și companiile private din țară, să aplice aici cunoștințele și abilitățile obținute în timpul studiilor.

Activități anticorupție

Pentru eficientizarea activităților anticorupție, precum și asigurării independenței judecătorilor, procurorilor, precum și angajaților organelor anticorupție, au fost adoptate o serie de proiecte de acte legislative, perfectate cu sprijinul partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova, a societății civile, experților naționali și internaționali.

Adoptarea în comun cu deputații din Parlament a cadrului normativ nou ce reglementează activitatea Procuraturii, care prevede instituirea și funcționarea a două procuraturi specializate, conform modelului DNA și DIICOT din România.

În proces de adoptare finală în Parlament se află proiectele menite să consolideze capacitățile funcționale ale Comisiei Naționale de Integritate – CNI, așa zisul pachetul de legi cu privire la integritate.

Din angajamentele asumate față de partenerii de dezvoltare a țării, inclusiv ce reies din Acordul de Asociere RM-UE, au fost introduse prevederi noi în Codul Penal, privind răspunderea pentru fraudele comise în gestionarea Fondurilor Externe, modificări ce vor face posibilă interacțiunea dintre organele de drept ale RM cu cele europene, OLAF (Agenția Europeană Antifraudă) și Curtea de Conturi Europeană.

Miliardul

Banca Natională a elaborat o strategie de intervenție cu elaborarea unor propuneri de modificare a legislației care a fost prezentată spre consultare FMI și BM. Guvernul a adoptat aceste documente  care vor contribui la consolidarea sistemului bancar și va coopera în continuare strâns cu BNM și alte instituții pentru atingerea acestui obiectiv vital pentru stabilitatea economică a țării.

IT

S-au extins facilitățile fiscale pentru companiile din industria IT, s-a adoptat un proiect cu privire la crearea parcurilor virtuale IT.

Poliție

S-a aprobat Strategia privind dezvoltarea Poliției pentru 2016-2020 și Legea privind funcționarul public cu statul special din cadrul MAI

Agricultură

S-a actualizat Codul Funciar și este în proces de definitivare Proiectul legii cu privire la principiile de subvenționare în agricultură și dezvoltare rurală. Legea va include și instituirea Fondului de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, care se formează din alocațiile anuale de la bugetul de stat pentru domeniul dezvoltare agricolă și rurală, precum și din alte surse, inclusiv din cadrul programelor Comisiei Europene.

Cota de 40%

S-a aprobat legea care consfințește drepturi politice și economice mai largi pentru femei, inclusiv cota de reprezentare de 40%.

Guvernul a aprobat legea ce vizează combaterea violenței în familie.

Hotărâri de Guvern

Guvernul  a aprobat 545 de hotărâri de Guvern, dintre care 83 – proiecte de legi. Dintre actele aprobate  77 de acte (hotărâri de guvern și proiecte de legi) au fost aprobate în vederea implementării Acordului de asociere RM-UE. Din cele 77 de proiecte de acte cu relevanță comunitară, 28 de acte au fost proiecte restanțe.

„Consider partener intern orice cetățean al Moldovei care își face cinstit treaba zi de zi, ajutând țara să funcționeze, să meargă înainte. Cu acești oameni vrem să guvernăm și pentru ei, vrem să le recâștigăm încrederea în instituțiile statului, dar nu în avans și nu prin vorbe goale, ci prin acțiuni și rezultate, așa cum am făcut în aceste 100 de zile, când nu am ieșit să fac promisiuni, am lucrat fără să povestesc prea mult și fără sa stau prin studiourile televiziunilor, pentru că eu nu cred că e timpul pentru asta, eu cred ca e timpul pentru munca, pentru rezultate” a spus Pavel Filip în cadrul prezentării raportului de activitate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine