Referitor la situația de la Liceul Teoretic „Dante Aligheri” din mun. Chișinău, Ministerul Educației al Republicii Moldova precizează că managerii instituțiilor de învățământ general sunt aleși prin concurs, conform prevederilor actelor normative în vigoare. Totodată, în cazul apariției litigiilor, Ministerul Educației se conformează hotărârilor pronunțate de instanțele de judecată.
Deși încă pe data de 25 noiembrie 2015 Curtea Supremă de Justiție a emis o decizie irevocabilă pe marginea cazului de la Liceul Teoretic ”Dante Aligheri” din mun. Chișinău (decizia poate fi vizualizată aici), până la momentul actual ea nu a fost executată.
Din vara anului 2014 și până în prezent, conducerea Ministerului Educației s-a întâlnit de nenumărate ori cu reprezentanții colectivului didactic și cu părinții nemulțumiți ai elevilor. În cadrul întrunirilor s-au discutat posibilitățile aplanării conflictului, iar Ministerul Educației și-a exprimat îngrijorarea față de situația creată, făcând apel către profesori și către administrația instituției respective să găsească un compromis și să pună pe prim plan drepturile elevilor. Același lucru a fost menționat și în cadrul întâlnirii de luni, 25 aprilie curent, la Ministerul Educației, însă ca și acum 2 ani, petiționarii nu sunt dispuși să examineze vreo modalitate de soluționare a conflictului. Până la momentul actual directorului liceului îi este îngrădit accesul în instituție.
Deoarece în viitorul apropiat urmează să se desfășoare sesiunea de bacalaureat – proces care presupune multiple activități organizatorice, Ministerul Educației solicită și colectivului didactic, și managerului instituției să conștientizeze responsabilitățile ce le revin, să ajungă la un numitor comun și să își desfășoare activitatea în conformitate cu atribuțiile de serviciu pe care le au.
Este total inadmisibilă situația în care 7 elevi de la Liceul Teoretic „Dante Aligheri” din mun. Chișinău au dreptul să primească nota 10, din oficiu, la proba de examen la limba străină în cadrul sesiunii de bacalaureat, însă riscă să nu poată beneficia de acest drept. Din partea liceului, în adresa Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare a fost înaintat un demers care nu corespunde Metodologiei aprobate de Ministerul Educației, prin Ordinul nr. 157 din 20 martie 2015. Aceste nereguli pun Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare în imposibilitatea de a examina dosarul.
În context, Ministerul Educației solicită executarea deciziei Curții Supreme de Justiție din 25 noiembrie 2015 și va monitoriza modul în care se respectă actele normative în vigoare, iar dacă vor fi încălcate în continuare drepturile elevilor și prevederile legislative, Ministerul Educației va sesiza organele de resort.