Etapa regională EBEC 2016: Echipa Spinner din Moldova s-a clasat pe locul II

13062286_975643885864849_1644244815088904462_n (1)
Foto:EBEC România & Republic of Moldova

Acest weekend a fost plin de muncă și emoții pentru participanții etapei regionale EBEC, care anul acesta s-a desfășurat la Cluj, România. Moldova și-a trimis două echipe reprezentante, iar cea de la secțiunea Case Study a reușit să se claseze pe locul II.

În urma unei selecții naționale, două echipe au fost alese câștigătoare pentru a merge în etapa regională de la Cluj a competiției inginerești – echipa Spinner la secțiunea Case Study și echipa Next Level la secțiunea Team Design. Puteți afla mai multe despre concursul local într-un articol anterior pe #diez.

La Cluj, după două zile de probe pentru ambele categorii, echipele câștigătoare au fost alese IDEAL (București) la secțiunea Case Study și Buildin’ Green (Cluj-Napoca) la secțiunea Team Design. Echipa Spinner din Moldova a reușit să se claseze pe locul II. Echipele câștigătoare la etapa regională vor participa la etapa finală de la Belgrad, unde vor reprezenta România și Republica Moldova.

loci team desing
Buildin’ Green – Cluj-Napoca – Locul I (Team Design)
IDEAL - București - Locul I (Case Study)
IDEAL – București – Locul I (Case Study)

La proba de Team Design, participanții au avut de creat o mașinuță mecanică, care ar putea, comunicându-i un impuls, să parcurgă o anumită distanță (2, 4, 6 metri). În ziua a doua participanții au avut de creat un mecanism sandwich maker.

Echipa Spinner, revenită din călătorie ne-a povestit experiența lor la etapa regională a concursului, la proba Case Study.

La etapa regionala EBEC 2016, proba de Case Study, au participat 5 echipe. „Toate echipele au fost bune, iar concurența a fost mare. Am trăit această experiență la maxim. În afară de momentele fun pe care le-am avut ca echipă, am reușit să interacționăm și cu mulți alți oameni, de la care am învățat multe chestii interesante. Probabil este cea mai tare combinație de travelling/learning, iar asta ne motivează sa fim în continuare proactivi, să vrem să ne implicăm în cât mai multe chestii și să-i inspirăm pe alții să facă asta”, ne-a povestit Diana Artiom, una din cei patru membri ai echipei Spinner, care în continuare ne-a relatat întreaga aventură a echipei sale.

IMG_7716

Sarcina primei zile a fost proiectarea unui aeroport care, în câțiva ani, ar putea asigura o un flux crescând de la 7 până la 17 milioane de oameni anual. Tinerii povestesc că au lucrat 5 ore la acest proiect și s-au străduit să fie cât se poate de productivi.     

Ideea echipei Spinner

Ideea echipei noastre a constat în construirea unui aeroport sub formă circulară, împărțită pe diferite zone – continentele lumii. În dependență de poziția față de aeroport a țării în care pleacă avionul (sau vine), va fi stabilită și direcția decolării. Astfel va fi asigurata și evitarea intersecției avioanelor. În centrul aeroportului va fi situat „creierul” acestuia, unde va fi prezent personalul responsabil de sănătatea și siguranța călătorilor, agenți care vor asigura securitatea. Acest „punct centralizat” va fi monitorizat de către o altă echipă de specialiști care vor supraveghea și analiza imaginile video, astfel incidentele vor fi rapid detectate și va fi preluat controlul asupra acestora. Am ales sa centralizam „creierul” pentru a avea distanțe egale de la fiecare regiune-continent.

Pentru a se putea orienta în aeroport, fiecare pasager își va putea descărca o aplicație. Prin intermediul acestei aplicații vor putea fi procurate biletele, iar check-inul se va face automat odată cu intrarea pe teritoriul aeroportului. La fel, pentru orientare, vor fi plasate terminale pe întreg teritoriul aeroportului. De la terminal vei putea obține orice gen de informație, iar în cazul în care vei avea nevoie, ți se va calcula și calea minimă spre un punct anumit spre care vrei să mergi. Bagajele vor fi și ele monitorizate. Astfel, așteptând bagajul, când acesta se apropie spre ieșire, ca să nu stai în rand mult timp, vei primi o notificare care-ți spune că peste câteva secunde se va apropia bagajul tău, deci acum este momentul să te ridici de pe scaun și să-l iei.

IMG_7722

A doua zi a fost la fel de interesantă. Am avut de elaborat un plan de evacuare a unei întregi localități în caz de erupție de vulcan și cutremur. Condițiile au fost critice – drumurile sunt defecte, căile de comunicație nu funcționează, iar din cauza fluxurilor solare – există perturbații în ionosfera, deci GPS-ul tot nu funcționează. Mai mult decât atât, după 3 ore de lucru intensiv, ni s-a mai dat un task – să adaptăm soluția la situația în care din întreaga țară au venit în excursie 280 copii, care la fel, în pofida panicii instalate, trebuiau evacuați.

Soluția echipei Spinner

Ne-am gândit să mediatizăm situația curentă cât se poate de rapid, pe întreg județul, care tot era predispus pericolului. Așa cum zona critica de pericol acoperea o rază de 20 km – zona de pădure/muntoasa , alegerea unui drum fix și bun, în timp limitat, nu ar fi fost posibilă. Cu o echipă de specialiști, începem evacuarea persoanelor după o combinație de algoritmi, care permite schimbarea traseului în timp real. Într-un astfel de regim de urgență am vrea să alegem cea mai scurtă cale de evacuare posibil, motiv pentru care – implementam algoritmul Dijkstra. Însă cea mai scurtă cale s-ar putea să nu permită un flux mare de oameni, ceea ce ar crea îmbulzeală, respectiv viteza de evacuare scade.

Pentru asta folosim algoritmul Ford Fulkerson, care ne permite să determinam care este fluxul maxim în rețeaua de drumuri aleasă. Totul se va întâmpla în timp real, deci nu avem de unde să știm ce urmează chiar în momentul următor de timp, pe calea aleasă. S-ar putea să ne dăm seama că trebuie să ne schimbam traseul, sau că la un anumit punct trebuia sa alegem altă cale, fapt pentru care implementam și backtracking-ul, ne întoarcem înapoi. Cum „învățăm” care este calea cea mai bună, așa ca următoarele fluxuri să nu mai calce pe aceleași greble? Putem implementa Algoritmul Furnicii, și în timp, având o cale mai bună, fiecare flux de oameni va alege anume calea mai bună. Pe drum, fluxul va fi separat în două threaduri – unul pentru oamenii care se mișcă mai rapid și altul pentru persoanele care se mișcă mai greu. Primul thread va avea lățimea mai mare, pentru că numărul oamenilor care se mișcă rapid este mai mare.

După ce oamenii vor fi scoși într-o zonă în care automobilele vor avea acces – aceștia vor fi evacuați în punctele apropiate ale județului. Vom folosi camioane pentru resursele alimentare, apă și medicamente. Oamenii vor fi transportați în mașini mici, întrucât acestea pot mai rapid să părăsească zona și pot intra în spații greu accesibile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine