(foto) Descoperire ținută în secret. Un cufăr de 400 de ani a ieșit la suprafață de la fundul mării

1
Foto:mediafax.ro

O garderobă intimă a unei aristocrate iese la suprafață după ce timp de 400 de ani a fost conservată într-un cufăr pe un vas din secolul al XVII-lea. Astăzi comoara este păstrată în laboratoarele restauratorilor încă din 2014, atunci când a fost descoperită, transmite Le Monde.

După ce a stat patru secole pe fundul apei, sub nisip, la adăpost de organisme ce puteau să erodeze comoara dinlăuntru: garderoba unei aristocrate care a trăit cu 4 secole în urmă a ieșit la suprafață în adevăratul sens al cuvântului.

În lada descoperită s-au păstrat obiecte precum: o rochie de damasc, cămăşi ţesute cu fir de aur şi argint, dresuri de mătase, o poşetă din catifea roşie, brodată cu fir de argint, în care aristocrata ţinea o perie pentru păr din corn bovin. De asemenea, acolo s-a găsit și o piesă de origine italiană, din chihlimbar, un soi de mică bijuterie sferică, cu perforaţii, care servea pentru răspândirea parfumului, cărţi legate în piele. De pildă, un volum din colecţia Familiei Regale Britanice Stuart, stirpe ce era la tronul Angliei în acea epocă.

Despre această descoperire, mai mulți istorici spun că nava pe care era cufărul aristocratei transporta şi o preţioasă încărcătură de smirnă, tămâie, tabac, cimişir (arbust decorativ) şi anason.

Descoperirea a fost restaurată în secret până acum. Istoria cufărului putea stârni curioşii sau atrage intruşii în locul unde se află epava. Timp de un an şi jumătate restauratorii au lucrat la obiectele scoase din apă pentru a le curăţi.

Recent obiectele găsite au fost expuse publicului la Museul Kaap Skil de pe Insula Texel.

 

Photo Credit: mediafax.ro
Photo Credit: mediafax.ro
Photo Credit: mediafax.ro
Photo Credit: mediafax.ro
Photo Credit: mediafax.ro
Photo Credit: mediafax.ro
Photo Credit: mediafax.ro
Photo Credit: mediafax.ro
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine