Ashgabat, capitala Turkmenistanului, este un oraș plin de cupole și statui din marmură albă și din aur. Orașul a intrat chiar și în cartea recordurilor Guiness ca fiind unul dintre cele mai bogate din lume, informează CNN. Acest lucru este pobibil datorită faptului că președintele Turkmenistanului este deținătorul celor mai mari rezerve de gaz din lume.
Turkmenistan deţine recordul pentru cea mai mare densitate de clădiri din marmură de pe glob – 4,5 milioane de metri cubi de marmură îmbracă 543 de clădiri. Densitatea imensă, echivalentul a 632 de terenuri de fotbal, a fost, de asemenea, omologată şi în Guinness Book încă din anul 2013, deşi de atunci a continuat să se contruiască.
De asemenea, chipul fostului preşedinte Saparmurat Niyazov, decedat în 2006, este prezent pe numeroase monumente, printre care şi o statuie din aur care se învârte după soare. Nici actualul lider, Gurbanguly Berdimuhamedov, nu s-a lăsat mai prejos, încercând să-şi facă simţită autoritatea.
Construcţiile megalomanice sunt puse de experţi pe seama vanităţii ambilor preşedinţi. Printre construcţiile din Ashgabat se numără cea mai mare roată Ferry din lume, cea mai mare stea arhitecturală sau cele mai multe fântâne arteziene dintr-un loc public, atestate oficial în Guinness Book.
Deși țara redă un aspect bogat, ea a fost criticată de Human Rights Watch, imputându-i-se controlul strict asupra presei. De asemenea, preşedintele Turkmenistanului a fost catalogat drept „mincinos, strict, un bun actor şi un răzbunător”, conform unor scurgeri de informaţii de la Ambasada Statelor Unite în Turkmenistan, notează CNN.
Ashgabat poate fi considerat un loc de joacă prezidenţial, dar şi unul dintre cele mai ciudate oraşe din punct de vedere arhitectural, mai scrie CNN.