Ministerul Mediului: „De ce este bine să /nu/ dăm pomii cu var”

varuire
Foto:ingradina.com

Tot mai des Serviciul relații publice și informație de mediu a autorității publice centrale de mediu este solicitat cu o întrebare, răspunsul la care a fost „colectat” din rețelele de socializare și pagini web oficiale. Unii spun că acțiunea este un snobism, alții că este o tradiție, mai alții că….pomii văruiți dau un aspect mai frumos al grădinii. Vedeți mai jos poziția Ministerului Mediului:

„Văruirea pomilor fructiferi și nu numai a lor nu se face de astăzi sau de acum un an sau doi. Este o lucrare de primăvară sau de toamnă pe care o făceau și bunicii noștri, astfel că beneficiile sale sunt testate în timp. Cu toate acestea, sunt voci care spun că această lucrare în livadă nu ajută foarte mult pomii și că este doar o cheltuială în plus”.

„S-a constatat că ploile acide, în contact cu varul de pe trunchiul copacilor, provoacă uscarea arborilor”. „Legătura cu ploile acide este unul din argumentele celor care susțin că văruirea trunchiului este mai degrabă negativa decât benefică”.

„Mi se pare o chestie de reflexie și estetica vopsitul cu alb pe trunchiurile copacilor. Oriunde în tară, orice copaci, pomi sunt cu alb pe trunchi. Nici în Austria, Italia sau Anglia nu am văzut șa ceva. Oare ei au alte soluții cu care îi tratează, sau ei pur și simplu nu fac asta?”

„Și în America și în Germania, și în Grecia sau Italia se folosește această metodă. Este chiar folositor vopsitul în alb cu var al pomilor. Doar să avem timp pentru aceasta activitate. Pentru că protejează coaja pomilor și util împotriva variațiilor mari de temperatura: vara când e foarte cald și iarna când e frig că să nu crape, și chiar si împotriva unor insecte migratoare”.

Deci, aceste afirmații sunt sau nu în folosul/detrimentul necesității pentru protejarea arborilor?  Am începe prin a spune că nu există nici un studiu care să dovedească faptul că văruirea pomilor este nocivă. Dimpotrivă, cei mai mulți specialiști în pomicultură spun că tratamentul este unul dezinfectant și ține la distanță o serie de paraziți care pot provoca probleme scoarței. Astfel, văruirea trunchiurilor se face pentru distrugerea ouălor de insecte şi a paraziților care se află în crăpăturile din scoarță. Prin văruire se împiedică şi dezvoltarea muşchilor şi a lichenilor pe trunchiuri. În plus, stratul de var se constituie într-un strat protector în fața razelor solare nocive sau, dacă e aplicat toamna, în ultimele zile cu soare, va servi la combaterea crăpării în nopțile geroase de iarnă.

Care ar fi concluzia? Așa cum faceți curățenie în casă de sărbători și dați cu var pentru dezinfecție și împrospătare, tot la fel varul este benefic pentru pomi. Ațâța timp cat nu se face abuz de var, nu dăunează cu nimic copacului, mai ales când acesta e dat fără a mai adaugă și alte chimicale în el.

V-ați pus întrebarea de ce bătrânii  noștri văruiau primăvara și toamna cotețele de găini și adăposturile animalelor? De ce, cei care locuiesc în case de piatră văruiesc pe jos, dacă nu au dușumea sau parchet? De ce găinile ciugulesc varul de pe pereți? De ce cea mai buna metodă strămoșească este considerată adausul unui pumn bun de cenușă de lemne în var amestecat bine si apoi folosit la văruitul copacilor? Sunt multe de spus și despre beneficiile varului și despre dezavantajele acestuia. Dvoastră vă aparține decizia, noi în final precizând prin enunțarea unor observații ale agronomilor că văruirea nu este utilă doar în cazul pomilor foarte tineri la care astupă porii și poate încetini creșterea tulpinii sau a ramurii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine