Comisia Națională de Integritate (CNI) va discuta în una din următoarele ședințe referitor la veniturile și proprietățile lui Vadim Brînzaniuc, șeful Direcției relații cu publicul de la Primăria Chișinău. Decizia a fost luată după ce la data de 14 aprilie curent, anticorupție.md a plasat informația, potrivit căreia, veniturile și proprietățile lui Brânzaniuc nu corespund realității.
Ca urmare, Comisia sa autosesizat și la una din ședințele următoare va fi inclus subiectul dat și, potrivit procedurii, membrii Comisiei vor supune votului – inițierii sau nu a unui control asupra declarațiilor oficiale depuse din partea funcționarului Vadim Brînzaniuc.
Reamintim că, Vadim Brânzaniuc, în vârstă de 33 de ani, a reușit să acumuleze în doar doi ani, fiind în funcția de șef al Direcției relații cu publicul a Primăriei Capitalei, o avere de câteva milioane de lei. Funcţionarul, care între timp a devenit secretar interimar al Consiliului Municipal Chișinău, deține o casă cu două etaje în zona Petricani din sectorul Râșcani, pe care a construit-o, potrivit actelor cadastrale, din anul 2012 până în 2014. Cu tot luxul afișat, Brânzaniuc s-a numărat, în anul 2013, printre beneficiarii de ajutor material din bugetul municipal. El a primit 72.000 de lei. Din banii publici i-a fost achitată o parte din dobânda la un credit luat pentru construcția casei.
Astăzi, 20 aprilie expiră termenul limită de depunere la CNI, de către colectorii de declarații care activează în instituțiile de stat, a declarațiilor privind proprietățile și veniturile, precum și de interese personale a funcționarilor și demnitarilor.
Inspectorii de integritate avînd deja și declarația pe venituri și proprietăți, precum și de interese personale, vor contrapune veniturile lui Vadim Brînzaniuc, cu proprietățile acestuia și vor stabili dacă acest proces este echilibrat și de corespunde realității. Anume astfel se va putea arăta corectitudinea și integritatea funcționarului Vadim Brînzaniuc.
Potrivit datelor statistice ale CNI, practic fiecare a patra sesizare examinată de Comisie este urmare a autosesizării din articolele tematice apărute în instituțiile mass-media.