Presa românească: „15 motive pentru care să nu vizitezi niciodată Republica Moldova”

12998690_1233590970027196_3574592060684036426_n
Foto:Facebook/ Maxim Chumash

„Natura este un labirint, în care însăși graba cu care te miști te va face sa te rătăcești.“ Asa cum remarca si Francis Bacon, dacă nu ai instrumentele necesare asimilării locurilor noi, ai toate șansele să fii copleșit. De aceea, cei de la KanalD.ro au pregătit 15 motive pentru care  recomandă să NU traversezi Prutul dacă nu ești pregătit. Republica Moldova nu e nici pe departe așa cum ți-ai imaginat-o:

1. Poți să bei vin moldovenesc de la tine de-acasă

Vinăria Purcari a creat vinul „Maluri de Prut“, jumătate moldovenesc, jumate românesc, ca să nu ți se facă prea dor de-acasă. Vinul combină două soiuri care își au originea de pe ambele maluri ale Prutului: Feteasca Neagră din România si Rara Neagra din Republica Moldova.  Poți să te scutești de-un drum în Republica Moldova și să-i guști aromele de la tine de-acasă, comandând o sticlă de pe pagina malurideprut.md. O primești la ușa cu mesaj care te va emoționa de la un frate basarabean. Un motiv deștept să stai acasă!

2. Campurile din Republica Moldova, de-a dreptul anoste

Nimic spectaculos de văzut pe câmpuri. Conduci preț de ore întregi și de-a stânga și de-a dreapta șoselei doar câmpuri arse de soare, lăsate în paragina chiar de mama natură.

3. Noaptea – bezna absolută

Ce Cale Lactee și stele căzătoare? Povești de adormit copiii. Aici, nopțile sunt, efectiv, o pauză înfricoșătoare de la lumina. Copiii basarabenilor au toate motivele din lume sa vrea sa doarmă cu lumina aprinsă.

4. Mai rău, nu prea ai pentru ce să te trezești dimineața…

După așa nopți, ai zice că diminețile sunt o binecuvântare. Nu și aici. Răsăritul e o luminiță palida care nu trezește nici cele mai alerte găini iar plantele au uitat demult de fotosinteza.

5. Și nici nu prea ai cu ce să-ți umpli timpul

Aici, toată lumea stă în casă. Nu ai nimic de făcut. Tinerii stau toată ziua cu ochii în computere și în cărți pentru ca nu au ce face afară. Nici măcar câinii nu au la cine lătra.

6. De fapt, toate activitățile moldovenilor sunt de-a dreptul banale

Natura nu a fost deloc darnică cu oamenii acestor locuri. Puțurile sunt secate, bălțile fără de pește iar râurile sunt firicele de apă care abia adapă o turmă de oi pe an.

7. Femei urâte ca nicăieri altundeva

Ca și cum n-ar fi fost de ajuns, femeile din Republica Moldova sunt de o sluțenie rar întâlnită. Nici make-up artiștii de la Hollywood nu le-ar putea ajuta să-i păcălească pe bărbați să le cadă prada farmecelor (la propriu).

8. Urâte și foarte neprietenoase

De departe unele dintre cele mai antisociale femei din lume – nu merg la petreceri, nici dacă sunt organizate în cinstea lor ,  iar când vine vorba să fie gazde, ospitalitatea le lipsește cu desăvârșire.

9. Poate e de la mâncarea tradițională care…

Se confundă ușor cu experimentele de la orele de chimie combinate cu cele de la biologie. Deloc apetisant, deloc sățios. Ca și cum ai mânca urzici crude cu sos de loboda.

10. E drept, nici agricultura nu prospera…

De unde mâncare pe îndestulate și de lins pe degete, când nu muncește nimeni pământul și așa neroditor? Tradiția aratului, semănatului au fost demult uitate aici.

11. …iar tradițiile nu mai sunt transmise din tată în fiu

Imaginile bucolice sunt de domeniul trecutului. De fapt, pastorii s-au mutat cu toții la oraș și folosesc oile la întreținerea spațiilor verzi. Mult mai eficace decât mașinile de tuns iarba.

12. Un soi de desert al estului – fără păduri, ape sau crește montane

E atât de deprimant peisajul că nici aventurierii sau alpiniștii nu se încumetă sa îl cucerească. Le e frica să nu cadă în… depresie.

12. De fapt, nimeni nu se încumetă să ridice clădiri în acest loc uitat de lume

În aceste locuri e foarte probabil ca sălbăticiunile să fie ca la ele acasă. Asta pentru că omul n-a îndrăznit să le cucerească prin construcții. Cu asemenea priveliști, cine s-ar încumeta?

13. Spiritualitatea lipsește cu desăvârșire…

Un loc unde și soarelui îi este frică să apună. Aici, cu siguranță, spiritualitatea nu s-a născut la sat.

14. Și nici nu s-a mutat la oraș

A dispărut odată cu electricitatea. Chișinăul – un oraș cufundat în întuneric, deloc prietenos cu turiștii pe timp de noapte.

15. Un loc unde nici furnicile nu-si fac mușuroi

Și nici artiști nu-și întind pânzele. Peisaje lipsite de poezie, de frumos, de spectacol de culori si anotimpuri. Decât să te expui lor, mai bine stai acasă și te uiți la un film de acțiune din ‘90.

Fără îndoială, nu ai niciun motiv pentru care să vizitezi Republica Moldova. Nici oamenii, nici peisajele ori mâncarea, nimic nu te va convinge că acest loc e rupt din Rai.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine