(foto) La UTM a fost dat startul expoziției celor mai creative lucrări ale studenților

foto-_j0a9499
Foto:UTM

Astăzi, la Universitatea Tehnică a Moldovei a fost isugurată tradiţionala expoziţie a lucrărilor de creaţie a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor „Creaţia deschide Universul”, care a cuprins sute de lucrări din diverse domenii: design interior, industrial, vestimentar și poligrafic, arhitectură, urbanism, construcții civile, energetică, bioenergetică, tehnologii informaționale, radioelectronică și telecomunicații, construcția de mașini, mecanică și transporturi, industria alimentară etc.

Expoziția se află la cea de-a VI-a ediție și „reprezintă un examen de maturitate pentru studenți, masteranzi și doctoranzi, fiindcă ei au astfel posibilitatea să arate rezultatele muncii lor”, a menționat rectorul UTM, Viorel Bostan.

La ceremonia de deschidere a expoziției au participat Prim-ministrul RM Pavel Filip, ministrul Educației Corina Fusu, alți oficiali. Premierul, care este absolvent al UTM, le-a mulțumit profesorilor pentru studiile de care a avut parte, subliniind că acestea i-au format personalitatea. „Aplic din plin cunoştinţele primite la UTM în activitatea mea zilnică. În funcţia de Prim-ministru, încerc să guvernez ca un inginer”, a menţionat Pavel Filip.

Prim-ministrul a îndemnat tinerii să combine creativitatea cu procesul de studiu şi producere pentru că, în acest fel, sunt create lucrurile inedite. Totodată, Şeful Executivului a îndemnat liceenii, care vor urma o facultate, să aleagă ingineria. „Pentru ca Republica Moldova să fie competitivă, trebuie să stimulăm creativitatea şi dezvoltarea competenţelor practice. Avem nevoie de foarte mulţi ingineri, care să creeze locuri de muncă şi pentru specialişti în alte domenii. Inginerii sunt cei care ştiu a crea, iar acest fapt este foarte important”, a conchis Prim-ministrul.

Pavel Filip a vizitat şi şantierul de construcție al Centrului de Excelență în domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor „Tekwill”, care urmează a fi deschis în luna septembrie curent. Acesta va pune la dispoziția studenților laboratoare și săli dotate cu echipamente de ultimă generație, oferindu-le posibilitatea de a implementa în practică cunoştinţele teoretice obţinute. Construcţia Centrului este coordonată de către Asociaţia companiilor din sectorul TIC, în parteneriat cu UTM, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, cu suportul Programului SUA pentru dezvoltare internațională USAID şi a Programului Guvernului Suediei SIDA.

La finalul vizitei, oficialii au participat la inaugurarea Planetariului cu Observatorul UTM, care va monitoriza deplasarea Satelitului Republicii Moldova, ce urmează să fie lansat în curând, şi va înregistra datele transmise de acesta.

Pe 22 aprilie, în cadrul Expoziției va avea loc ceremonia de premiere a laureaţilor Olimpiadei Tehnice Republicane şi ai altor concursuri de creaţie, organizate de UTM.

foto-_j0a9461

foto-_j0a9715

foto-_j0a9350

foto-_j0a9843

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine