Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și Federaţia Sindicatelor din Comunicaţii din Republica Moldova au semnat astăzi, 18 aprilie, Convenţia colectivă de muncă la nivel ramural, pentru anii 2016-2018. Documentul a fost semnat de către ministrul TIC Vasile Botnari, preşedintele Federaţia Sindicatelor din Comunicaţii, Ion Pîrgaru, și președintele Federației Patronatelor din Comunicații, Teodor Ciclici.
„Suntem deschiși în stabilirea unui sistem temeinic şi durabil a raporturilor de conlucrare şi colaborare cu partenerul social. Această conlucrare a fost vizibilă în cadrul parteneriatului la negocierea Convenţiei colective”, a declarat Vasile Botnari.
Ministrul TIC Vasile Botnari a subliniat că toate prevederile care au fost negociate şi se conţin în document sunt importante şi necesare pentru protecţia socială a salariaţilor din sistemul TIC. Acestea se referă la obligaţiile generale față de angajați, dezvoltarea în continuare a relaţiilor de parteneriat social, salarizare şi alte drepturi băneşti, concedii anuale, condiţii de muncă, securitatea şi sănătatea în muncă.
„Dezvoltarea ramurii TIC va fi posibilă doar dacă vom avea salariați social protejați și bine plătiți. Am demonstrat împreună cu sindicatele că prin dialog se poate de hotărât toate problemele”, a adăugat Vasile Botnari.
Convenția negociată a suferit modificări şi completări la articolele ce stipulează reorganizări sau reducerii a statelor de personal, fiind incluse garanții sociale suplimentare. La fel, actul normativ a fost completat și cu garanții la capitolul ”timpul de muncă și timpul de odihnă”, unde salariații pot beneficia de concediu suplimentar plătit cu ocazii speciale în familie.
Președintele FSCM, Ion Pîrgaru, a reiterat deschiderea în stabilirea unui sistem temeinic şi durabil a raporturilor de conlucrare şi colaborare cu partenerul social. „Noi am găsit un numitor comun în ceea ce ține de acordarea unor garanții sociale suplimentare pentru angajați. Considerăm că este mai importantă negocierea decât declarațiile și ieșirile în stradă”, a afirmat președintele organizației sindicale.
„Federația Patronală din Domeniul Comunicațiilor susține toate punctele expuse în Convenție, care vor avea un impact pozitiv asupra angajaților”, a adăugat liderul Patronatelor Teodor Ciclici.
După semnare, Convenția Colectivă de muncă urmează a fi depusă la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei pentru a fi înregistrată și de la data respectivă va intra în vigoare. Documentul semnat astăzi va înlocui Convenția precedentă, care a expirat.