Moldova ar putea avea voluntari pompieri după modelul austriac

1
Foto:jurnalistii.ro

Republica Moldova ar putea avea pompieri voluntari. Acest lucru este posibil datorită promovării voluntariatului pompierilor în rândul cetățenilor. Ministerul Afacerilor Interne dorește să implementeze acest proiect după modelul unui proiect similar din Austria.

Ideea vine după ce o delegaţie a Serviciului Situaţii Excepţionale şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din Moldova au reuşit să viziteze, în perioada 06 -10 aprilie 2016 mai multe unităţi de pompieri voluntari din regiunile Austriei, conform proiectului  de cooperare moldo-austriac „Consolidarea structurilor de securitate din Republica Moldova – un program  de dezvoltare a oraşelor, regiunilor şi protecţiei civile”.

Reprezentanţii Republicii Moldova au mers în regiunile Ludesch, Rankweil şi Vorarlberg, unde sau familiarizat cu principiile de activitate a voluntarilor. Tot aici, salvatorii moldoveni au vizitat unităţile voluntare de pompieri în care activează civili, instruiţi pentru intervenţii la incendii şi alte situaţii excepţionale. Conform principiilor de activitate a voluntarilor austrieci, aceştia intervin în situaţii de risc, după ce primesc apelul de urgenţă. Civilii calificaţi efectuează lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale, fiind dotaţi cu utilaj şi echipament de intervenţie. Autospecialele din servantul de lupă sunt utilizate pentru stingerea incendiilor, descarcerare şi pomparea apei  în urma inundaţiilor.  Pompierii voluntari nu sunt salarizaţi, dar au posibilitatea să activeze stabil în alte locuri de muncă şi sunt chemaţi doar la necesitate.

Întreţinerea unităţilor locale de pompieri este efectuată din sursele comunitare, iar o parte din buget este alocată de către primăriile regiunilor. Scopul funcţionării unităţilor voluntare este de a asigura securitatea comunităţilor în situaţii de risc. Conform hărţii administrativ- teritoriale, în Austria sunt 120 de comunităţi unde activează  pompieri voluntari. În Republica Moldova, intervenţia la incendii este asigurată de pompieri profesionişti, dislocaţi în unităţi. Prima unitatea de pompieri voluntari a fost deschisă la sfîrşitul anului 2015 în localitatea Terebna, raionul Edineţ.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine