Monumentul Limbii Române care ar urma să fie înălțat la Chișinău, nu va mai fi ridicat în fața Academiei de Științe a Moldovei, în locul monumentului sovietic al așa-numitei eliberări, ci în Grădina Botanică. Informația a fost oferită într-un interviu pentru Radio Chișinău, de către artistul din România, Vlad Basarab, al cărui proiect a fost declarat câștigător în urma unei competiții internaționale organizate de AȘM.
Potrivit autorului viitorului Monument al Limbii Romane, Vlad Basarab, decizia de a găsi o altă locație pentru acesta a fost luată împreună cu conducerea Academiei de Științe.
„Nu cred că în fața Academiei este un loc bun și nu e din cauza acelui monument al așa-numitei eliberări, ci faptul că limba română are nevoie de un loc de reculegere. În fața AȘM este o intersecție congestionată, cu mult zgomot. Am decis, împreună cu conducerea Academiei de Științe, ca viitorul monument să fie amplasat în Grădina Botanică, care aparține instituției. Am fost și am ales locația monumentului, într-un loc retras, lângă apă, lângă lac, apa simbolizând viața limbii române, iar acest mediu natural îi va da omului ocazia să se reculeagă, să facă această incursiune în filele limbii române”.
Autorul mărturisește că deocamdată nu sunt fonduri alocate pentru construirea acestui monument, dar speră ca acesta să fie gata în 2018, an în care se va marca 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. „Probabil va trebui să fie o amplă campanie de donare de bani din partea României, deși proiectul a fost inițiat la Chișinău. Dar astea sunt probleme care mă depășesc. Eu și cu partenerul meu în acest proiect, Andrei Ciubotaru, ne vom face datoria să realizăm monumentul.”
Academia de Științe a Moldovei a ales artistul care să realizeze monumentul, în martie 2014, în urma unei competiții în care s-au înscris 15 participanți de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din străinătate. Contactat de Radio Chișinău, Nicolae Dabija, membru în comisia de selectare, a menționat că a aflat despre noua locație pe 27 martie, cu ocazia vernisării unei expoziții a artistului Vlad Basarab la Chișinău.
„Noi putem să facem zeci de monumente în Grădina Botanică, și să nu le vadă nimeni. Voi face demersuri și voi insista ca Monumentul „Limbii Române” să fie instalat în centru. A fost atunci scandal pentru ca acesta să nu fie în locul monumentului sovietic. Eu am propus atunci ca Monumentul Limbii Române să fie amplasat tot acolo, doar că vizavi de Centrul Expozițional Brâncuși, în fața ieșirii de sub pasaj”, a menționat pentru Radio Chișinău scriitorul Nicolae Dabija.
Conducerea Academiei de Științe nu a comentat deocamdată informația.
Decizia de a amplasa monumentul Limbii Române în locul monumentului sovietic „Eliberarea” a provocat atunci un val de nemulțumiri în rândul reprezentanților asociațiilor pro-ruse din Republica Moldova. Potrivit proiectului, Monumentul Limbii Române ar urma să fie sub forma unei cărți imense, deschisă la 360 de grade, cu spațiu între pagini și pe care ar urma să fie scrise fragmente din opera clasicilor români.