(foto) Peste 180 de elevi participă la Olimpiada Republicană de Istorie. Iată când vor fi desemnați căștigătorii

dsc_1161

Teatrul „Satiricus I.L. Caragiale” a fost vineri, 8 aprilie, gazda festivității de deschidere a Olimpiadei Republicane de Istorie, ediția a 47-a, organizată de Ministerul Educației, la care participă peste 180 de elevi ai claselor IX-XII din 13 gimnazii, 159 licee și 7 colegii de la diverse instituții de învățământ din țară.

În deschiderea evenimentului, ministrul Educației Corina Fusu a menționat: ”Prezentul este strâns legat de trecut, iar istoria este un izvor de învățăminte, deoarece este depozitarul experiențelor acumulate ale trecutului. Este important să știm cine suntem, din cine ne tragem, căci cunoașterea este recunoaștere, așa precum zicea marele filozof Aristotel.În anul 2014, educația istorică reprezenta unul din domeniile prioritare de activitate ale Consiliului Europei în domeniul educațional. Ținând cont de aceasta, Ministerul Educației al Republicii Moldova își orientează eforturile spre modernizarea și dezvoltarea conceptului de evaluare în bază de competență la istorie”. Ministrul le-a urat mult curaj și succes tuturor participanților, precizând că experiența generațiilor care s-au succedat este fundamentală, dacă dorim să ne cunoaștem mai bine.

Cuvinte de încurajare au avut și Valeriu Matei, director al Institutului Cultural Român, ministrul Culturii Monica Babuc, ex ministrul Educației Leonid Bujor, profesori dar și elevi.

În cadrul evenimentului, Monica Babuc a adresat un mesaj de felicitare profesorilor și tuturor elevilor participanți la concurs pe care i-a îndemnat să păstreze de-a lungul vieții dragostea pentru istoria acestui neam. Oficialul le-a vorbit tinerilor despre semnificația valorilor naționale și importanța transmiterii acestora mai departe, lucru de care trebuie să se îngrijească întreaga societate. De asemenea, ministrul Culturii a remarcat faptul că este foarte important să avem o viziune în viață, viziune pe care o creează istoria, și să stabilim niște repere și obiective care ar perpetua tradițiile neamului.

Amintim că probele de concurs vor avea loc sâmbătă, 9 aprilie, ora 9.20, în incinta Liceului Teoretic ”P. Rareș” (str. N. Costin, 63), iar într-a doua jumătate a zilei, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei (str. 31 august 1989, nr.121 A), elevii vor lua parte la un Atelier educațional, în cadrul Programului „Altfel de școală la muzeu”.

Totodată, cadrele didactice performante vor beneficia de instruire în domeniul prevenirii și eliminării discriminării. Seminarul este organizat cu susținerea Asociației pentru Politică Externă și a Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

Olimpiada Republicană de Istorie își va încheia lucrările duminică, 10 aprilie. La orele 10.30, în sala de festivități a Liceului Teoretic „On. Ghibu” (str. N. Costin, 61/6) va avea loc festivitatea de premiere a învingătorilor.

dsc_0489_0

dsc_0471_0

dsc_0468

dsc_0412

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine