Flori și lumânări în PMAN în memoria evenimentelor din 7 aprilie 2009

43010
Foto:IPN / Elena Covalenco

Un grup de oameni s-a adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a comemora evenimentele care s-au produs pe 7 aprilie 2009, în cadrul unei acţiuni organizate de Platforma civică Demnitate şi Adevăr şi mai mulţi activişti civici. Oamenii adunaţi au adus flori şi lumânări şi au păstrat un moment de reculegere în memoria lui Valeriu Boboc, tânărul decedat acum șapte ani. Mulţimea s-a deplasat într-un „marş al tăcerii şi durerii” spre Ministerul Afacerilor Interne, spre sediul Parlamentului, iar apoi a revenit în PMAN, transmite IPN.

Membra Platformei, Inga Grigoriu, a menţionat că evenimentul de comemorare a fost organizat la locul crimei, acolo unde a murit tânărul Valeriu Boboc. Potrivit ei, noua guvernare a venit atunci pe sângele tinerilor, pe speranţa lor. „Primele întrebări o să le punem Ministerului Afacerilor Interne care a cauzat fărădelegile în acele nopţi, care a creat nişte coridoare ale morţii şi a permis ca tinerii să fie maltrataţi, torturaţi. Numărul victimelor este mult mai mare. El încă nu se cunoaşte cu exactitate, au fost chinuiţi peste 700 de copii, care astăzi greu se reabilitează”, a menţionat Inga Grigoriu.

„Am venit aici cu panglici negre în semn de doliu pentru cei care şi-au jertfit viaţa, sănătatea pentru noi toţi. Am venit aici să spunem întregii lumi că lupta din 2009 continuă, ea nu s-a oprit şi o vom duce până la capăt, până vom elibera acest stat”, a menţionat Dinu Plângău, membru al Platformei DA.

Participanţii la marş au fost întâmpinaţi de un cordon de poliţişti la clădirea Ministerului. Membrul Platformei, Liviu Vovc, s-a arătat indignat că aceştia sunt înarmaţi la un eveniment de comemorare şi i-a îndemnat să lase armele şi substanţele lacrimogene acasă. „Șapte ani au trecut şi poliţia nu a învăţat nimic. Ministerul Afacerilor Interne face aceleaşi greşeli. În alte state, în care corupţia este masivă, în care statul este luat captiv, poliţia a trecut de partea poporului. Ai noştri cât mai aşteaptă?”, a declarat Liviu Vovc.

Vicepreşedinta Consiliului organizaţiilor studenţeşti din Moldova, Mihaela Popescu, a spus că la 7 aprilie 2009 tinerii au ieşit în Piaţa Marii Adunări Naţionale ca să-şi ceară viitorul înapoi. „Nu putem uita nici de judecătorii din iad, care au judecat tinerii direct la comisariate. Nu putem uita de coridorul morţii şi de tortura prin care au trecut tinerii. Noi, tinerii, ne vrem viitorul înapoi, iar toţi cei care se fac vinovaţi de 7 aprilie să fie traşi la răspundere”, a menţionat Mihaela Popescu.

Pe 7 aprilie 2009 a avut loc un protest masiv cu participarea în mare parte a tinerilor care se declarau nemulţumiţi de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie la care majoritatea o câştiga din nou comuniştii. În cadrul acestui protest au fost mai multe victime atât din partea civililor, cât şi a poliţiştilor, care au suferit diferite traumatisme. Oficial a fost înregistrat un singur deces – cel al lui Valeriu Boboc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine